DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Dānijas apņemšanās nosūtīt uz Latviju papildu 800 karavīru ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas un visa reģiona aizsardzības spēju stiprināšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ceturtdien, 31. martā, pēc tikšanās ar Dānijas premjerministri Meti Frederiksenu (Mette Frederiksen) kā ļoti nozīmīgu atzīmēja Dānijas apņemšanos uz Latviju nosūtīt papildu 800 kareivjus nolūkā stiprināt NATO austrumu flangu.

“Dānijas apņemšanās uz Latviju nosūtīt papildu aptuveni 800 karavīrus ir ļoti nozīmīgs lēmums – tas skaidri parāda visai pasaulei un Putina režīmam Krievijā, ka NATO ir vienota ne tikai vārdos, bet arī darbos, mums citam citu stiprinot. Latvija gadu gaitā ir piedalījusies dažādās NATO misijās visā pasaulē, palīdzot mūsu draugiem un sabiedrotajiem. Šobrīd mēs redzam, ka sabiedrotie nāk mums talkā. Mēs augstu novērtējam Dānijas ieguldījumu NATO austrumu flanga stiprināšanā, palielinot Latvijas un visa reģiona aizsardzības spējas,” uzsvēra K. Kariņš, norādot, ka svarīgi ir NATO dalībvalstu lēmumi individuāli stiprināt savu aizsardzību, ko arī Latvija ir apņēmusies, palielinot finansējumu aizsardzībai līdz 2,5% no IKP līdz 2025. gadam.

Ministru prezidents informēja, ka tikšanās laikā ar Dānijas premjerministri pārrunāts arī atbalsts Ukrainai un Putina režīma starptautiskā izolācija. Abas puses bija vienisprātis, ka atbalsts Ukrainai ir jāturpina, savukārt Putina režīma starptautiskā izolācija nedrīkst mazināties.

“Ukraiņi vēlas to pašu, ko mēs Latvijā un Dānijā izbaudām. Tās ir pamattiesības: brīvība, demokrātija un likuma vara. Svarīgi ir ne tikai par šīm vērtībām runāt, bet būt arī stipriem un gataviem tās aizstāvēt, kā patlaban to dara Ukraina. Putina režīma uzbrukums ir barbarisks, brutāls un krimināls. Tas ir jāaptur. Mums ar ekonomiskiem instrumentiem ir jāatņem Putinam iespēja uzturēt šo karu un atjaunot armiju, lai viņš nevarētu turpināt savu agresiju pret demokrātiju,” pauda K. Kariņš.

Latvijas un Dānijas valdību vadītāji pārrunāja arī abu valstu ekonomisko sadarbību, tostarp enerģētiskās atkarības samazināšanu no Krievijas izcelsmes fosilajiem energoresursiem. Ministru prezidents norādīja uz kopīgajām Latvijas un Dānijas interesēm, jo Latvija ir ieinteresēta vēja parku attīstībā, savukārt Dānijas uzņēmumiem ir liela ekspertīze vēja enerģijas jaudu attīstīšanā.

K. Kariņš kopā ar M. Frederiksenu šodien apmeklēja arī Ādažu militāro bāzi. Vizītes laikā Latvijas un Dānijas premjerministri tikās ar Ādažu militārās bāzes pārstāvjiem un Dānijas karavīriem, kā arī iepazinās ar NATO Daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” darbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI