DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Izvērtēti pašvaldību projekti Natura 2000 teritoriju attīstībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienības (turpmāk - ES) fondu programmā, kas vērsta uz atbalstu Natura 2000 teritoriju attīstībai visā Latvijā, noslēgusies otrās projektu atlases kārtas iesniegumu vērtēšana. Kompleksus apsaimniekošanas risinājumus aizsargājamajās dabas teritorijās ar ES fondu investīcijām varēs īstenot astoņas pašvaldības.

Pašvaldību projektu iesniegumus ES fondu finansējuma saņemšanai Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pieņēma  no 2021. gada 10. oktobra līdz š.g. 26.janvārim. Aktīvākās bijušas Vidzemes un Rīgas plānošanas reģiona pašvaldības – attiecīgi iesniegti pieci un trīs projektu iesniegumi. Kurzemes plānošanas reģionā plānota divu projektu īstenošana, savukārt Latgalē – viens.  Kopā šajā atlases kārtā tika iesniegti 11 projektu iesniegumi no 10 pašvaldībām par kopējo Kohēzijas fonda (turpmāk – KF) finansējuma summu 5 378 343,90 eiro un kopējām izmaksām 7 003 643,22 eiro, savukārt atlasei pieejamais kopējais KF finansējums ir 4 835 067 eiro. Plānotais ES fondu ieguldījums projektos - no 250 000 līdz 797 500 eiro.

Projektu iesniegumu vērtēšana notika no š.g. 27. janvāra līdz 21. martam. Projektu apstiprināšanai izšķirošais faktors nebija finansējuma pieejamība, bet gan projektu iesniegumu atbilstība nepieciešamajam minimālajam punktu skaitam obligātajos kritērijos, t.sk. tādam obligātajam kritērijam, kas paredz, ka projektā plānotajam KF finansējuma apmēram ieguldījumos, kas paredzēti biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanai, ir jābūt vismaz 20 % apmērā.

Līdz ar to 8 projektu iesniegumi - 4 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību, 3 Rīgas plānošanas reģiona pašvaldību un 1 Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldības projektu iesniegums - tika apstiprināti, tiem norādot arī vēl veicamos precizējumus.  To KF līdzfinansējuma apmērs kopā ir 3 555 107,56 eiro, kopējās izmaksas 4 488 646,87 eiro.  3 projektu iesniegumi tika noraidīti, jo nesasniedza minimālo punktu skaitu obligātajos kritērijos.

KF atbalsts Natura 2000 teritoriju  attīstībai visā Latvijā paredzēts darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība"  5.4.3. specifiskā atbalsta mērķa "Pasākumi biotopu un sugu aizsardzības labvēlīga statusa atjaunošanai" 5.4.3.2. pasākuma "Kompleksu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana Natura 2000 teritorijās" ietvaros un vērsts uz infrastruktūras izveidi, labiekārtošanu, veselības maršrutu izveidi, t.sk. epidemioloģiski drošas apmeklētāju plūsmas optimizēšanu, antropogēnā un eitrofā piesārņojuma mazināšanu, lai saglabātu dabas vērtības un novirzītu apmeklētājus uz mazāk jutīgām teritorijām, kā arī ieguldījumiem ES nozīmes biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanai un saglabāšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI