DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Nebaro lāci! Neapdraudi sevi un līdzcilvēkus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pamatotu satraukumu dabas aizsardzības ekspertu vidū raisījis fakts, ka Ziemeļvidzemē cilvēki sākuši piebarot kādu savvaļas lāci, caur mašīnas logu tam pametot burkānus un citus dārzeņus. Šāda rīcība rada potenciālu apdraudējumu sabiedrības drošībai. 

Piebarojot savvaļas dzīvnieku, tas tiek radināts pie cilvēka klātbūtnes, mazinot tā dabisko instinktu izvairīties no cilvēka klātbūtnes. Rezultātā lācis aizvien vairāk samazina distanci starp sevi un cilvēku, kļūst pārdrošāks. Tas vairs necenšas meklēt pats sev barību, bet gan sāk to aizvien neatlaidīgāk pieprasīt no cilvēkiem. No jebkura savā ceļā satikta cilvēka!

“Šādos gadījumos tā vairs nav normāla savvaļas lāča uzvedība! Lācis ir neatgriezeniski sabojāts dzīvei savā vaļā, par ko vainojami ir “labvēļi”-piebarotāji. Šādi sabojāts lācis būs aizvien biežāk redzams cilvēku māju, dārzu un lielceļu tuvumā, kur būs pieradis saņemt barību apmaiņā pret video vai fotogrāfiju, ko “labvēļiem” pēcāk izvietot sociālajos tīklos,” situāciju skarbi komentē Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Andrejs Svilāns.

Vēl jo svarīgāk – šāds lācis kļūst par potenciālu apdraudējumu cilvēka drošībai. Ne jau tamdēļ, ka vēlētos uzbrukt cilvēkam, bet gan tamdēļ, ka ir pārāk spēcīgs, ātrs un ar bīstami asiem nagiem. Diedelējot un pieprasot ēdienu, tas var netīši radīt cilvēkam dzīvībai bīstamus ievainojumus.

Jebkurā valstī, kur sastopamas lielākas vai mazākas lāču populācijas, lāču barošana ir kategoriski aizliegta. Daudzviet īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tostarp nacionālajos parkos, dabā vairs  neizvieto atkritumu urnas, lai tajās netiktu atstāti līdzpaņemto ēdienu pārpalikumi un lai novērstu lāču tuvošanos cilvēku pārvietošanās maršrutiem.

Savvaļas dzīvnieku piebarošana nav cirkus izrāde. Neseko sliktajiem piemēriem internetā! Nebaro lāci!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI