DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministrs Plešs: Atbalstam Ukrainai ir jābūt nepārprotamam un vienbalsīgam kā valstiskā, tā reģionālā līmenī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) ir vērsies pie Daugavpils pilsētas domes un domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa, akcentējot kā Latvijas, tā starptautisko nostāju pret Krievijas Federācijas pastrādāto noziegumu pret Ukrainas valsti un tās civiliedzīvotājiem, uzsverot nepieciešamo atbalstu Ukrainas bēgļiem un aicinot paust nepārprotamu nostāju par Ukrainas valsts neatkarību un teritoriālo nedalāmību, iestājoties pret kara noziegumiem un to tiešu vai netiešu atbalstīšanu.

Ministrs Plešs: “Šobrīd, kad pār Ukrainu krīt Krievijas raidītas raķetes un Putina režīms turpina postīt cilvēku dzīves, atbalstam ukraiņu tautas centieniem nosargāt savu valsti ir jābūt nepārprotamam un vienbalsīgam, un jānāk no katra no mums. Kā valstiskā, tā reģionālā līmenī! Simboliem un žestiem ir liels spēks, tādēļ jebkādi atbalsta pasākumi Ukrainai ir nevis apkarojami, bet veicināmi. Es aicinu visu pašvaldību vadītājus spert vajadzīgos soļus, lai saliedētu mūsu sabiedrību un iesaistītos kā palīdzības sniegšanā Ukrainai, tā publiski paužot solidaritāti ar ukraiņu tautu.”

Ministrs vēstulē Daugavpils domei un priekšsēdētājam uzsver, ka valsts pārvaldei un tajā strādājošajiem ne tikai nav pieļaujama Krievijas Federācijas pastrādāto noziegumu attaisnošana, noliegšana un slavināšana, bet arī netieša to atbalstīšana, tai skaitā vēršanās pret Ukrainas simboliku. Turklāt, ikkatras pašvaldības dome un tās priekšsēdētājs ir atbildīgs par visas pašvaldības darbu, un nav pieļaujama situācija, ka pašvaldības,—kā Latvijas Republikas atvasinātas publiskas personas, —un tās iestāžu un kapitālsabiedrību darbinieki tiešā vai netiešā veidā atbalstītu kara noziegumus un noziegumus pret mieru un cilvēci. Šobrīd demokrātiskas un tiesiskas valsts sabiedrībai jādemonstrē nelokāma vienotība, atbalstot Ukrainu.

2022. gada 2. martā Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja pieņēma rezolūciju “Agresija pret Ukrainu”. Ar šo rezolūciju tiek pausts līdz šim nepieredzēts un pārliecinošs starptautiskās sabiedrības nosodījums Krievijas agresijai pret Ukrainu, kā arī Baltkrievijas iesaistei un Krievijas atbalstam nelikumīga spēka pielietošanā Ukrainā.

Tāpat ministrs atzīmē, ka Saeima ir pieņēmusi paziņojumu par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību, kurā stingri nosoda Krievijas Federācijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā – “Latvija atkārtoti apstiprina nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai tās starptautiski atzītajās robežās”, sacīts paziņojumā, paužot solidaritāti Ukrainai un tās sabiedrībai un apstiprinot atbalstu Ukrainas centieniem nostiprināt valsts demokrātisko attīstību un panākt progresu tās eiroatlantiskās integrācijas procesā. Paziņojumā uzsvērta nepieciešamība Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm, kā arī sabiedrotajiem un partneriem paust vienotu nostāju, atbalstot Ukrainas tiesības brīvi noteikt savu nākotni. Tas pats attiecināms arī uz visām Latvijas pašvaldībām, turklāt tām iedalīta centrāla loma.

Pēc plašsaziņas līdzekļos izskanējušās informācijas Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā pie Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas mastā ticis pacelts Ukrainas valsts karogs, simbolizējot solidaritāti un atbalstu Ukrainai un tās civiliedzīvotājiem, kuri cietuši no Krievijas agresijas. Iedzīvotāju grupa A. Iļjina vadībā esot vērsusies pret  Ukrainas karoga pacelšanu. Karogs esot ticis norauts. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju A. Iļjins ir pašvaldības SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums” tehniskā direktora vietnieka pienākumu izpildītājs. Pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Elksniņš esot paudis nepatiku pret vidusskolas direktora rīcību, aizvietojot pilsētas karogu ar Ukrainas karogu – arī pie pašvaldības domes Ukrainas valsts karogs nav izkārts, tādējādi netieši paužot attieksmi pret Krievijas agresiju pret Ukrainu.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI