DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima pieņem paziņojumu par lidojumu aizlieguma zonu noteikšanu Ukrainas teritorijā un pasākumiem Krievijas agresijas ierobežošanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 17.martā, vienbalsīgi pieņēma paziņojumu par lidojumu aizlieguma zonu noteikšanu Ukrainas teritorijā un pasākumiem Krievijas agresijas ierobežošanai, ņemot vērā Ukrainas prezidenta rezolūciju ar lūgumu pasludināt Ukrainas gaisa telpu par lidojumu aizlieguma zonu. 

Ar šo paziņojumu parlamentārieši pauž stingru atbalstu Ukrainai, tās aizstāvjiem un tautai cīņā pret Krievijas Federācijas uzsākto agresijas karu un apstiprina Latvijas Republikas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai. 

Paziņojumā deputāti uzsver, ka Krievijas Federācijas neattaisnojamais un neprovocētais iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Krievijas Federācijas saistību un starptautisko tiesību pārkāpums, un ir uzskatāms par vēršanos pret likumā balstītu pasaules starptautisko kārtību. 

Deputāti konstatē, ka Krievijas Federācijas turpinātajā militārajā agresijā un iebrukumā Ukrainas teritorijā tiek izmantota arvien nehumānāka taktika un ieroči, tiek uzbrukts civiliedzīvotājiem, masveidā bombardēti civilie objekti, un parlamentārieši atgādina par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas rezolūciju par Krievijas Federācijas izvērsto agresiju pret Ukrainu. Vienlaikus deputāti norāda uz ANO Starptautiskās tiesas šā gada 16.marta paziņojumu, kurā Krievijas Federācijai pieprasīts apturēt iebrukumu Ukrainā un paustas dziļas bažas par Maskavas pielietoto militāro spēku. 

Parlamentārieši aicina ANO dalībvalstis nekavējoties veikt pasākumus, lai izveidotu lidojumu aizlieguma zonu virs Ukrainas, tādējādi pasargājot cilvēku dzīvības un garantējot drošību virs Ukrainas atomelektrostacijām. Vienlaikus deputāti aicina veikt pasākumus, lai pēc iespējas ātrāk Ukrainas teritorijā nodrošinātu drošu humānās palīdzības koridoru darbību. 

Saeimas pieņemtajā paziņojumā demokrātiskās valstis tiek mudinātas slēgt savu gaisa telpu un ostas Krievijas Federācijas lidmašīnām un kuģiem, savukārt NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis - palielināt atbalstu Ukrainai, piegādājot militāro ekipējumu un aizsardzības ieročus, kas ļauj Ukrainai aizsargāt savu teritoriju pret agresiju. 

Paziņojumā parlamentārieši aicina Eiropas Savienību pastiprināt sankcijas pret Krievijas Federāciju līdz tā pārtrauc agresijas karu pret Ukrainu un izved savu karaspēku no Ukrainas teritorijas un norāda, ka sankcijas būtu jāattiecina arī pret Baltkrieviju, kas ir uzskatāma par līdzatbildīgu Krievijas izvērstajā karā pret Ukrainu. 

“Tiek uzbrukts civiliedzīvotājiem un masveidā bombardēti civilie objekti. Starptautiskās sabiedrības pienākums ir darīt visu, lai to nekavējoties pārtrauktu. Ir arī steidzami jāizveido droši humānās palīdzības koridori, lai novērstu humāno katastrofu – lai novērstu civiliedzīvotāju masveida bojāeju,” iepriekš norādīja par paziņojuma izstrādi atbildīgās Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. 

Saeimas deputāti paziņojumā pauž solidaritāti un ir kopā ar Ukrainas tautu tās cīņā par savas valsts suverenitāti un drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI