DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

SIA «CastPrint» izmantos RTU un LU superdatorus 3D drukātu medicīnas iekārtu ražošanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunuzņēmuma «CastPrint», Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) HPC centra un Latvijas Universitātes (LU) Skaitliskās modelēšanas institūta izveidots konsorcijs piesaista pētniecības un inovācijas atbalsta programmas «Apvārsnis 2020» līdzekļus, lai, izmantojot superdatoru aprēķinus, uzlabotu uzņēmuma ražoto personalizēto medicīnisko palīgiekārtu kvalitāti un samazinātu ražošanas laiku.

«CastPrint» nodarbojas ar individuāli pielāgotu 3D drukātu fiksatoru izveidi dažāda veida lūzumu ārstēšanai. LU Skaitliskās modelēšanas institūts uzņēmuma vajadzībām veidos fiksatoru skaitlisko modeli un topoloģiskās optimizācijas algoritmus, kā arī organizēs jaunā produkta izturības novērtējumu. Savukārt RTU HPC centrs projektam piesaistīts kā lielākais superdatoru (High Performance Computing – augstas veiktspējas skaitļošana) resursu nodrošinātājs Latvijā ar zināšanām par nepieciešamo tehnisko un programmatūru nodrošinājumu projekta veiksmīgai izpildei. «CastPrint» būs jānodrošina, lai ar superdatora palīdzību radītie fiksatoru modeļi un arī pats izdrukātais materiāls atbilstu gan pacientu un mediķu, gan ražošanas kvalitātes prasībām.

Konsorcijs uzvarēja «Apvārsnis 2020» programmas FF4EUROHPC konkursā, iegūstot 140 tūkst. eiro. Projekta realizācija uzsākta martā un ilgs 15 mēnešus.  

«Lai varētu konkurēt globālajā tirgū, HPC iekļaušana augstu tehnoloģiju uzņēmuma procesos ir neizbēgama. Ceru, ka redzēsim arvien vairāk labu piemēru Industrijai 4.0 atbilstošu tehnoloģiju ieviešanai Latvijas uzņēmumos, īpaši tādēļ, ka tagad superdatorus Latvijā var izmantot jebkurš, kuram ir interese,» uzsver LU Skaitliskās modelēšanas institūta Pusvadītāju tehnoloģiju laboratorijas vadītājs Jānis Virbulis. Viņš arī piebilst, ka uzņēmumiem, kuriem ir interese ieviest šīs tehnoloģijas savos procesos, bet trūkst zināšanu, palīdzēs Latvijas HPC kompetences centrs.

«Latviešiem ir teiciens «Maisam gals vaļā!». To es gribētu attiecināt uz pirmo panākumu FF4EUROHPC projektu konkursā,» saka RTU vadošais pētnieks un EuroCC projekta vadītājs Latvijā Ilmārs Slaidiņš. «2021. gada janvārī, kad tikko bijām sākuši EuroCC projektu, bija pirmais projektu konkurss. Otrajā konkursā no Latvijas jau bija trīs pretendenti. Ceram, ka nākamajā konkursā būs vēl vairāk pieteikumu,» viņš pauž.

Programmā FF4EUROHPC Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem tiek atvieglota piekļuve augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģijām, palielinot Eiropas rūpniecības inovācijas potenciālu. Ik gadu tiek organizēts projektu ideju konkurss, izvēloties eksperimentus, lai demonstrētu superdatoru spēju nodrošināt inovatīvus produktus un sniegt pievienoto vērtību valsts un Eiropas rūpniecībai. Vairāk informācijas – https://www.ff4eurohpc.eu/

RTU HPC centrs sadarbībā ar LU Skaitliskās modelēšanas institūtu vērienīgā Eiropas Savienības projektā EuroCC veido HPC kompetences centru – vienotu atbalsta struktūru, lai veicinātu HPC izmantošanu augstākajā izglītībā, pētniecībā, publiskajā administrācijā un uzņēmējdarbībā. Vairāk informācijas – https://eurocc-latvia.lv/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI