DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministrs Plešs: Zaļais kurss ir vitāla nepieciešamība Eiropas enerģētiskajai neatkarībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs un ministrijas (VARAM) pārstāvji  šodien piedalās Eiropas Savienības (ES) Vides ministru padomes sanāksmē, kurā lems un pārrunās prioritātes vides jomā – virzību uz klimatneitrālu ekonomiku, ilgtspējīgu resursu izmantošanu, pāreju uz aprites ekonomiku un jautājumus, kas nodrošina rūpes par vidi.

Padomes sanāksmē tiks turpinātas diskusijas par 2021. gada 14. jūlijā publicēto tiesību aktu priekšlikumu pakotni “Gatavi mērķrādītājam 55 %” jeb “Fitfor 55”. VARAM uzskata, ka līdz šim paveikts nozīmīgs darbs tehniskā līmenī, lai izskatītu tiesību aktu priekšlikumus un virzītos uz kompromisiem. Tomēr joprojām ir virkne politisku un tehnisku jautājumu, pie kuriem darbs ir jāturpina, lai sasniegtu iezīmēto mērķi - panākt, ka ES līdz 2050. gadam kļūst klimatneitrāla. ES tiesību akti ir jāpielāgo, lai zaļo pārkārtošanos padarītu par realitāti.

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Sadarbībā ar partneriem Eiropas Savienībā ir jāsper arvien ambiciozāki soļi, lai kāpinātu atjaunojamo energoresursu jaudas, celtu energoefektivitāti visās tautsaimniecības nozarēs un virzītos prom no fosilā kurināmā izmantošanas gan mājsaimniecībās, gan komercsektorā.  Jau iepriekš esmu teicis, ka Zaļais kurss ir vitāla nepieciešamība, un šobrīd, kad kā Latvija, tā visa Eiropa tiecas sekmēt enerģētisko neatkarību no trešajām valstīm, reaģējot uz Krievijas izvērsto karu Ukrainā, virzība uz ilgtspējīgiem risinājumiem ir ne vien attīstības, bet arī drošības garants.”

Kā informēts iepriekš, pakete “Gatavi mērķrādītājam 55%” ir jaunu tiesības aktu priekšlikumu un spēkā esošo ES tiesību aktu grozījumu kopums, kas palīdzēs ES samazināt tās siltumnīcefekta gāzu neto emisijas vismas par 55% salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni.

Svarīgs darba kārtības punkts ir par baterijām un bateriju atkritumiem, panākot vides ministru vienošanos par vispārēju pieeju attiecībā uz jaunu regulu par baterijām un to atkritumiem. Ņemot vērā, ka baterijas ir nozīmīgs elements pārejā uz tīru enerģiju un paredzot, ka tuvākajos gados pieprasījums pēc baterijām augs, regulas mērķis ir savlaicīgi plānot un samazināt bateriju ietekmi uz vidi visos to aprites cikla posmos – no materiālu ieguves līdz ražošanai, lietošanai, savākšanai, reciklēšanai un apglabāšanai. Baterijas ir uzskatāmas par vienu no galvenajiem faktoriem, kas palīdzēs pārkārtoties uz ilgtspējīgu attīstību, zaļo mobilitāti, tīru enerģiju un klimatneitralitāti.

Padomes sanāksmē tiks spriests arī par atmežošanas politikas jautājumiem, veicinot tādu produktu importu, kuri neizraisa atmežošanu un mežu degradāciju pasaulē, kā arī notiks viedokļu apmaiņa par Eiropas Semestra zaļināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI