DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. martā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Andris Skride: slimības, kuras izraisa pārmērīgs sāls patēriņš uzturā, ir liels slogs veselības aprūpei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pārmērīgs nātrija, kuru uzņemam ar sāli, patēriņš uzturā atstāj negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību un līdz ar to rada arī lielu slogu veselības aprūpei, otrdien, 16.martā, pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

“Diēta ar augstu nātrija saturu ir atbildīga par vidēji 3,2 miljoniem nāves gadījumu gadā pasaulē. Tie galvenokārt saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām, kuņģa vēzi un hroniskām nieru slimībām,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs, norādot, ka, lai gan cilvēka organismam nātrija uzņemšana ir nepieciešama, vidējais iedzīvotāju nātrija patēriņš ievērojami pārsniedz vēlamo daudzumu.

Komisija sēdē kopā ar Veselības ministrijas pārstāvjiem un jomas lietpratējiem pārrunāja sāls ietekmi uz veselību, kā arī sprieda par citu valstu pieredzi, mazinot sāls patēriņu.

Sēdes dalībnieki uzsvēra nepieciešamību izglītot patērētājus, kā arī pārsprieda pasaules pieredzi, ieviešot brīdinājuma etiķetes uz produktiem ar augstu sāls saturu, kā arī nodokļu likmes maiņu attiecīgiem produktiem.

“Ieguvumus no sāls patēriņa samazināšanas uzturā mēs ieraudzīsim pēc pieciem desmit gadiem. Izdevumus veselības aprūpei mēs varam mazināt, vispirms domājot par slimību profilaksi,” sacīja A.Skride, rosinot strauji virzīties uz priekšu ar sāls samazināšanas uzturā politiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI