DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

TM: Valdība atbalsta labas korporatīvās pārvaldības stiprināšanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 15. martā, valdība atbalstīja Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma grozījumus, kas paredz valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kurās ir izveidota padome, noteikt pienākumu gatavot ikgadēju ziņojumu par korporatīvo pārvaldību.

Viens no Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra Jāņa Bordāna izvirzītajiem Tieslietu ministrijas darbības stratēģijas ilgtermiņa mērķiem ir nodrošināt drošu uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Jānis Bordāns uzsver: “Efektīva korporatīvā pārvaldība ir ceļš uz Latvijas ekonomikas konkurētspēju. Tas ietekmē arī uzņēmējdarbības vidi, valsts ekonomisko attīstību un līdz ar to sabiedrības labklājību. Rosināto grozījumu mērķis ir veicināt sabiedrības uzticēšanos kapitālsabiedrībām un nodrošināt to ilgtermiņa vērtības pieaugumu gan vietējā, gan starptautiskā mērogā”.

Tieslietu ministrijas rosinātās izmaiņas paredz publiskas personas kapitālsabiedrībām un publiski privātām kapitālsabiedrībām, kurās ir padome, izstrādāt ikgadējus korporatīvās pārvaldības ziņojumus, kas sniedz koncentrētu informāciju par korporatīvās pārvaldības aktualitātēm un korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu kapitālsabiedrībā, pamatojoties uz Latvijas Korporatīvās pārvaldības kodeksā "Labas korporatīvās pārvaldības ieteikumi uzņēmumiem Latvijā" noteiktajiem principiem.

Jau ziņots, ka Latvijas korporatīvās pārvaldības kodeksā ietvertie principi apkopo labāko starptautisko praksi uzņēmumu pārvaldībā. Šie principi veicina uzņēmuma ilgtermiņa vērtības pieaugumu, tā efektīvu pārvaldību un darbības caurskatāmību un aptver gan konceptuālus uzņēmuma pārvaldības jautājumus, kā, piemēram, uzņēmuma stratēģiju, iekšējo kultūru un ētiku, gan niansētākus jautājumus par padomes ievēlēšanu un sastāvu. Kodekss ir izstrādāts tā, lai to varētu piemērot gan biržā kotētās sabiedrības, gan publiskas personas kapitālsabiedrība, gan pilnīgi privātas kapitālsabiedrības.

Papildu informācija:

Latvijas korporatīvās pārvaldības kodeksu izstrādājusi un 2020. gada decembrī apstiprinājusi Korporatīvās pārvaldības konsultatīvā padome, kas izveidota ar Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra Jāņa Bordāna rīkojumu kā jaukta partnerība: tās sastāvā iekļauti gan publiskā sektora pārstāvji (Tieslietu ministrija un Finanšu un kapitāla tirgus komisija), gan privātā sektora pārstāvji (tajā skaitā, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts un birža). Kodekss pieejams Tieslietu ministrijas tīmekļa vietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI