DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Černobiļas atomelektrostacijai (AES) atjaunota elektroapgāde, radiācijas līmenis Latvijā atbilst normai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atbilstoši saņemtajai informācijai no Starptautiskās atomenerģijas aģentūras, Valsts vides dienests informē, ka šī gada 13. martā pabeigti remontdarbi vienā no divām elektroapgādes līnijām, kas nodrošina ārējo elektroenerģijas piegādi Černobiļas atomelektrostacijai (AES). Plānots, ka 14. martā pilnā apjomā tiks atjaunots elektrības pieslēgums Ukrainas energoapgādes tīklam, līdz tam elektroenerģijas piegādi nodrošina dīzeļdegvielas ģeneratori. Atgādinām, ka 2022. gada 9. martā, plkst. 11:22 Černobiļas - Kijevas augstsprieguma līnijas bojājuma dēļ tika pārtraukta elektroapgāde bijušajai Černobiļas AES.

Starptautiskās atomenerģijas aģentūra 11. martā informēja, ka Zaporižjas AES kodolmateriālu uzraudzības sistēma (safeguards system) atjaunojusi darbību.

Rivnes, Hmeļnickas, Dienvidukrainas AES darbojas normālā režīmā. Radioloģiskie mērījumi reģionā ir normas robežās. Ukrainas teritorijā joprojām darbojas 8 no 15 valsts reaktoriem, tostarp divi Zaporižjā, trīs Rivnē, viens Hmeļnickā un divi Dienvidukrainā.

VVD uzrauga radiācijas monitoringa staciju mērījumus Latvijā, kā arī Ukrainā un citās tuvākajās valstīs, uz šo brīdi radiācijas līmenis nav paaugstināts. Vienlaikus nepārtraukti tiek monitorēta un saņemta informācija par vēja virziena atmosfēras plūsmām starp Latviju un Ukrainu.

Latvijas teritorijā esošās 20 monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni. Aktuālajiem radiācijas monitoringa datiem iespējams sekot līdzi šeit: (https://ims-web.vvd.gov.lv/measuring-overview/daily/dose-rate/table.html).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI