DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. martā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Lai novērstu centralizēto eksāmenu uzdevumu prettiesisku izpaušanu, tiks veikti preventīvi pasākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Arī šogad Valsts policija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem centralizēto eksāmenu norises laikā veiks pasākumus, lai novērstu centralizēto eksāmenu uzdevumu prettiesisku izpaušanu, tostarp centralizēto eksāmenu uzdevumos būs iestrādāti papildus drošības elementi, kas to prettiesiskas izplatīšanas gadījumā ļaus vieglāk identificēt pārkāpēju. Valsts policija atgādina, ka par centralizēto eksāmenu darbu satura izpaušanu pirms to norises laika ir paredzēta kriminālatbildība un skolēnu rakstītie darbi var tikt anulēti. Jāuzsver, ka, veicot pārbaudes, komunikācija notiks ar izglītības iestāžu vadību, un eksāmenu norise, kā arī skolēnu darbs nekādā veidā netiks traucēts.

Pirmie centralizētie eksāmeni noritēs jau 15., 16., 17. un 18. martā, kad tiks pārbaudītas skolēnu svešvalodu zināšanas. Valsts izglītības satura centrs (VISC) ir nodrošinājis, ka centralizēto eksāmenu uzdevumos ir iestrādātas īpašas zīmes, kas gadījumos, ja tiek konstatēta šo eksāmenu fotogrāfiju vai kopiju izplatīšana, ļaus ātrāk noskaidrot šo darbu izcelsmes avotus. Savukārt, lai jau savlaicīgi novērstu šo eksāmenu prettiesisku izplatīšanu, Valsts policija kopā ar VISC pārstāvjiem izlases kārtībā eksāmenu dienu rītos apmeklēs dažādas Latvijas izglītības iestādes, lai pārbaudītu, kā tiek ievērotas prasības par eksāmenu darbu drošu uzglabāšanu un kā tiek ievērots aizliegums eksāmenu darbu aploksnes atvērt pirms noteiktā laika. Pirms ierašanās izglītības iestādēs to pārstāvji netiks brīdināti. Jāuzsver, ka komunikācija tiks veikta ar izglītības iestāžu vadību, un eksāmenu norise un skolēnu darbs nekādā veidā netiks traucēts. Tāpat tiks veikts arī interneta resursu monitorings, lai nekavējoties reaģētu uz iespējamo eksāmenu darbu prettiesisku izplatīšanu. Nepieciešamības gadījumā tiks lemts par eksāmenu darbu rezerves variantu izplatīšanu un kriminālprocesa uzsākšanu.

Valsts policija atgādina, ka par centralizēto eksāmenu darbu satura izpaušanu pirms to norises laika Krimināllikuma 200. pantā ir paredzēta kriminālatbildība. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka pat gadījumos, kad eksāmenu darbu satura izplatīšanai tiek izmantotas modernās komunikācijas tehnoloģijas (piemēram, dažādas ziņapmaiņas lietotnes, tostarp “WhatsApp”, “Telegram” u.tml.), noziedzīgā nodarījuma izdarītājus ir iespējams identificēt un saukt pie kriminālatbildības.

2017. gadā par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret konkrētām personām tika nodoti divi kriminālprocesi; 2018. gadā – viens kriminālprocess; 2019. gadā – četri kriminālprocesi. 2020. gadā eksāmenu darbu satura prettiesiska izpaušana netika konstatēta. 

Savukārt 2021. gadā eksāmenu norises laikā tika konstatēts, ka “Telegram” lietotnē tiek izplatītas kāda eksāmena satura fotogrāfijas, par ko policija nekavējoties uzsāka kriminālprocesu. Kriminālprocesa ietvaros tika noskaidrots, ka fotogrāfijas uzņēmuši un ar tām “Telegram” lietotnē dalījušies vairāki skolēni eksāmenu norises laikā. Ņemot vērā to, ka skolēni nav Krimināllikuma 200. panta subjekti, par šādu darbību veikšanu šīs personas nebija saucamas pie kriminālatbildības, taču tas nenozīmē, ka šāda rīcība palika bez būtiskām sekām – pēc faktisko apstākļu noskaidrošanas informācija par konstatēto palīglīdzekļu izmantošanu tika sniegta VISC. Par trim skolēniem, kuri neatļauti izmantoja palīglīdzekļus, informāciju VISC sniedza Valsts policija, bet par trim personām informāciju sniedza eksāmenu laikā klātesošie novērotāji. Attiecīgajā mācību gadā konkrētajiem skolēniem nebija tiesību atkārtoti kārtot eksāmenu.

VISC atgādina, ka eksāmena laikā drīkst izmantot tikai attiecīgajā valsts pārbaudes darba programmā norādītos palīglīdzekļus. Eksāmena laikā nav atļauta planšetdatoru, piezīmjdatoru, viedtālruņu, viedpulksteņu u.c. saziņas un informācijas apmaiņas līdzekļu lietošana.

Par Krimināllikuma 200. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu personas var tikt sodītas gan ar brīvības atņemšanu, gan piespiedu darbu, gan soda naudu. Valsts policija atgādina, ka visos šādos gadījumos personas pēc tam uzskatāmas par krimināli sodītām, kas var nozīmīgi ietekmēt personu reputāciju un tālākās karjeras iespējas. Tāpat gadījumos, kad skolēnu eksāmenu darbi tiek anulēti, var tikt būtiski ietekmētas viņu iespējas turpināt studijas izvēlētajā nozarē.

Valsts policija un VISC aicina eksāmenu darbu organizēšanā un uzraudzībā iesaistītās personas pret uzticētajiem darba pienākumiem izturēties ar augstu atbildības sajūtu, kā arī aicina skolēnus nopietni attiekties pret aizliegumu eksāmena laikā lietot neatļautas palīgierīces, jo pretējā gadījumā eksāmena darbs tiks anulēts bez iespējas to atkārtoti kārtot šajā mācību gadā.

Savukārt gadījumos, kad kādas personas rīcībā nonāk ziņas par gatavošanos veikt vai jau veiktu eksāmenu darbu satura prettiesisku iegūšanu un izpaušanu, aicinām nekavējoties ziņot par to Valsts policijai, zvanot uz tālruņa numuru 67208417 vai 110!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI