DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Balstvakcinācija 4,8 reizes vairāk pasargā no nonākšanas slimnīcā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Analizējot pieejamos datus par inficēšanos, stacionēšanu un mirstību ar Covid-19 februārī saistībā ar vakcinācijas statusu, redzams, ka ļoti būtiski ir cilvēkiem saņemt balstvakcīnu. Tomēr datos par stacionēšanas gadījumiem un mirstību redzam, ka  primārā vakcinācija joprojām nodrošina labu efektu pret smagu slimības gaitu, nepieciešamību Covid-19 ārstēt slimnīcā un nāvi. Tādēļ speciālisti aicina, ja pagājis noteiktais periods, jādodas saņemt balstvakcīnu.  

Februārī Latvijā cilvēkiem ar primāro vakcināciju un balstvakcināciju Covid-19 infekcija konstatēta 2,2 reizes retāk nekā nevakcinētajiem, salīdzinot saslimstības intensitāti uz 100 000 iedzīvotajiem. 

Savukārt stacionāros vakcinētie (ar primāro vakcināciju) nonāca 2,2  reizes retāk (uz 100 000 iedzīvotajiem)  nekā nevakcinētie pacienti, bet tie, kuriem bija arī balstvakcinācija, 4,8 reizes retāk. Nāves gadījumu biežuma (uz 100 000 iedzīvotajiem) salīdzinājums parāda, ka  cilvēku, kuriem bija primārā vakcinācija, nāves risks Covid-19 infekcijas gadījumā bija 3,2 reizes zemāks nekā nevakcinētajiem, bet tiem, kuri bija saņēmuši balstvakcināciju, nāves risks Covid-19 infekcijas gadījumā bija 8 reizes zemāks.  

!Atgādinām:  ne visiem cilvēkiem vakcīnas izraisa vienādi augstu aizsardzību. Jāņem vērā, ka augstas Covid-19 izplatības gadījumā, infekcija biežāk skar arī vakcinētos cilvēkus. Tāpat, pieaugot vakcinēto cilvēku skaitam, kopējā saslimstībā matemātiski pieaug arī infekcijas gadījumu īpatsvars vakcinētajiem cilvēkiem. Tomēr saslimšanas risks nevakcinētajiem cilvēkiem joprojām ir ievērojami augstāks, salīdzinot infekcijas biežumu vakcinēto un nevakcinēto cilvēku grupā. 

Pagājušajā nedēļā Latvijā Covid-19 jaunatklāto gadījumu skaits turpināja samazināties 

Aizvadītajā nedēļā, no 28.februāra līdz 6.martam, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits samazinājās par 18,2%. Pēdējās septiņās dienās samazinājies stacionēto pacientu skaits, vidēji dienā slimnīcās nonāca 139 cilvēki (iepriekš 153).  

Vidēji dienā tika veikti  15 924 testi, savukārt vidēji dienā atklāti 7 410 jauni gadījumi. No visiem veiktajiem testiem 11,8% (13 196 testi) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 88,2% (98 270 testi) pārējiem iedzīvotājiem.  

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) aizvadītājā nedēļā turpināja samazināties – 0,86 (nedēļu iepriekš 0,94), tas liecina par nelielu infekcijas slimības samazināšanos sabiedrībā.  

Aizvadītajā nedēļā novērots inficēšanās gadījumu samazinājums visās vecuma grupās, tomēr samazinājums vecuma grupā 70+ nebija ļoti izteikts. Covid-19 gadījumu samazinājums novērots visos Latvijas reģionos. 

Pagājušajā nedēļā cilvēkiem, kuri bija saņēmuši primāro vakcināciju, Covid-19 infekcija konstatēta vienlīdz bieži kā nevakcinētiem cilvēkiem, bet 1,8 reizes retāk tiem, kuri bija saņēmuši arī balstvakcināciju (salīdzinājums infekcijas izplatības intensitātei uz 100 000 iedzīvotāju). 

Atgādinām! Pieaugot  vakcinēto skaitam  un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā pieaugs vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars. Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā.  

Aicinām iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19 vai veikt balstvakcināciju!   

Vakcinācija ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no smagām slimības formām un kopīgiem spēkiem mazināt Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā.  Par konkrēta ražotāja vakcīnas pieejamību izvēlētajā vakcinācijas punktā iedzīvotāji var uzzināt šeit

Atgādinām, ka balstvakcinācija spēj pastiprināt cilvēka imūno atbildi uzreiz, aizsargājošais efekts pēc vakcinācijas veikšanas ir jau nākamajā dienā.  Balstvakcināciju aicinām doties saņemt uzreiz, neatliekot uz vēlāku laiku.  Īpaši aicinām neatlikt balstvakcinācijas saņemšanu riska grupās esošās personas, personas no 40 gadu vecuma un personas, kas pirmreizējo vakcināciju saņēmušas pavasarī vai vasaras sākumā.  

Atgādinām, ka joprojām jāievēro spēkā esošie drošības noteikumi un Covid-19 profilakses pasākumi, piemēram:

  • nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru), 

  • roku higiēna (regulāra roku mazgāšana un/vai dezinfekcija),     

  • pareiza sejas maskas lietošana (maskai nosedzot degunu un zodu),     

  • regulāra telpu vēdināšana (vairākas reizes dienā, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā),  

  •  iespēju robežās strādāt attālināti. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI