DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Izstrādāts risku sadales rīks PPP projektu novērtēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir izstrādājusi publiskās un privātās partnerības (PPP) projektu risku sadales un izvērtēšanas tīmekļvietni jeb PPP risku rīku, kas būs noderīgs, izstrādājot finanšu un ekonomiskos (FEA)  aprēķinus. PPP risku rīks ir ceļvedis publiskajam partnerim, lemjot par atbilstošu projekta risku sadali PPP projektā.  

“Esam izstrādājuši standartizētu risinājumu – brīvpiekļuves PPP risku rīku, kurā aprakstīti projektu riski un definēts risku sadalījums starp publisko un privāto partneri tā, lai projekts būtu ārpus budžeta bilances. Sarunās ar pašvaldībām un valsts iestādēm esam konstatējuši, ka tieši kvalitatīva risku analīze ir lielākais izaicinājums PPP projektu finanšu un ekonomiskajos aprēķinos. Tādējādi ceram vienkāršot PPP projektu īstenošanu un sagaidām lielāku PPP projektu skaitu. Mēs arī turpināsim strādāt pie šī rīka interaktivitātes, lai publiskie partneri varētu tiešsaistē izmēģināt dažādus risku sadalījuma variantus, vienlaicīgi paturot šos projektus ārpus budžeta bilances,” par PPP riska rīka izstrādes mērķiem un turpmāko attīstību stāsta CFLA direktora vietnieks Mārtiņš Brencis.

PPP risku rīks sekmēs FEA izstrādes standartizāciju – tajā sagatavoti tipveida risinājumi risku izvērtēšanai un sadalīšanai starp publisko un privāto partneri 16 risku grupās vairākos infrastruktūras veidos:

  • Sociālie mājokļi un īres mājas;
  • Skolas un bērnudārzi;
  • Slimnīcu infrastruktūra;
  • Sporta un rehabilitācijas kompleksi.

PPP risku rīks būs izmantojams projekta plānošanai, izstrādājot FEA, kā arī PPP dokumentācijas (PPP līguma un iepirkuma nolikuma) izstrādes gaitā. Rezultātu var pielāgot konkrētajam projektam un lejupielādēt un integrēt FEA, tādejādi atvieglojot FEA izstrādi publiskajam partnerim. Plānots, ka jau drīzumā rīks tiks papildināts ar ielu apgaismojuma infrastruktūras veidu.

Rīkā ir ietverts indikatīvs, bet ne izsmeļošs galveno risku saraksts, kas parasti jāņem PPP projektos, un to tipiskais sadalījums starp publisko partneri un privāto partneri. To var izmantot kā sākumpunktu, lai izprastu riska sadales jautājumus, kas parasti rodas PPP projektos, un izstrādātu individuālu riska novērtējumu attiecīgajam projektam. Projekta individuālie apstākļi ietekmēs atbilstošu līguma riska sadalījumu, un var rasties papildu riski, kas jāņem vērā.

Atsauksmes un ierosinājumus rīka pilnveidošanai lūdzam sūtīt uz ppp@cfla.gov.lv, ko ņemsim vērā turpmākajā uzlabošanas procesā.

PPP risku rīks sagatavots, balstoties uz bezpeļņas organizācijas “Globālās infrastruktūras centrs” (GI Hub) - 20 attīstītāko valstu ekonomiku finanšu ministru un Centrālo banku vadītāju grupa - izstrādātu rīku. Tas pielāgots Eiropas PPP kompetences centra jeb EPEC un Eurostat vadlīnijām, lai projektu varētu strukturēt ārpus valsts un pašvaldības budžeta saistībām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI