DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM informēs MK par Latvijas gatavību radiācijas avārijas gadījumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

4. marta agrā rītā Valsts vides dienests (VVD) saņēma informāciju no Ukrainas kontaktpunkta par apšaudi un ugunsgrēku Ukrainas Zaporožjes atomelektrostacijā. Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs (VVD RDC) nepārtraukti monitorē un analizē situāciju kā Latvijā, tā Eiropas reģionā. Latvijai radiācijas drošības riski nav konstatēti.  

Apšaudes rezultātā nav bojāta radiācijas drošības nozīmīga infrastruktūra. Radiācijas monitoringa staciju dati no Ukrainas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni. Arī Latvijas radiācijas monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni.  

VVD Radiācijas drošības centrs monitorē radiācijas drošības situāciju 24/7 režīmā.  

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Ukrainas atbildīgie dienesti ziņo, ka energobloki apšaudē nav cietuši. Ugunsgrēks, kas izcēlies mācību ēkā, ir nodzēsts. Paaugstināts radiācijas līmenis nav konstatēts. Arī Latvijā radiācijas līmenis nav paaugstināts, un Valsts vides dienests rūpīgi seko līdzi situācijai reģionā. Krievijas izvērstā agresija Ukrainā pārsniedz veselā saprāta robežas, un Zaparožjes atomelektrostacijas apšaude ir ne vien zemisks, bet arī satraucošs gājiens.  Vienlaikus aicinu iedzīvotājus saglabāt mieru un sekot līdzi informācijai oficiālajos Latvijas plašsaziņas līdzekļos, kā arī atbildīgo Latvijas iestāžu informācijas kanālos.”

Radiācijas līmeņa nepārtrauktu novērošanu Latvijā tiešsaistes (on-line) režīmā veic 20 stacionāras spektrometriskās monitoringa stacijas: Baldonē (divas stacijas), Balvos, Daugavpilī (divas stacijas), Demenē, Silenē, Medumos, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā, Madonā, Rēzeknē, Rucavā, Salacgrīvā, Salaspilī, Talsos, Valmierā, Rīga un Ventspilī.

Stacionārās spektrometriskās monitoringa stacijas nodrošina apkārtējās vides (fona) gamma starojuma dozas jaudas un spektru mērījumus. Mērījumi tiek veikti ar 10 minūšu intervālu. Dati par gamma starojuma dozas jaudu Latvijas teritorijā pieejami tabulā “Dati par gamma starojuma dozas jaudu Latvijas teritorijā”. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izstrādājusi un izskatīšanai Ministru kabinetā (MK) virza informatīvo ziņojumu “Par radiācijas līmeņa kontroli Latvijā un par gatavību un rīcību radiācijas avāriju gadījumā”. Dokumentā ietverta informācija par radiācijas drošības kontroli, riskiem, institucionālo atbildības sadalījumu radiācijas avāriju gadījumā, konstatētajām problēmām, to risinājumiem un resursiem attiecībā uz gatavību un reaģēšanu radiācijas avāriju gadījumā.

Kopš 2020.gada VVD vadībā strādā starpresoru koordinācijas grupa preventīvai starpinstitucionālās sadarbības nodrošināšanai radiācijas avāriju gadījumā. Institūciju uzdevumus radiācijas avārijās nosaka Valsts civilās aizsardzības plāns, MK noteikumi “Prasības attiecībā uz sagatavotību radiācijas avārijai un rīcību šādas avārijas gadījumā” un Valsts katastrofu medicīnas plāns.

Aktuālajai informācijai par radiācijas līmeni Latvijā aicinām sekot līdzi arī VVD interneta vietnēs:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI