DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimā atklāj ilggadējā parlamenta priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150.jubilejai veltītu izstādi “Bez demokrātijas nebūs Latvijas”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Pauls Kalniņš bija politiķis ar ievērojamu politiskās izaugsmes ceļu, lieliem, plašiem starptautiskiem kontaktiem, milzīgu neatlaidību un, galvenais, vienmēr ar uzticību Latvijas valstiskumam un demokrātijai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 3.martā, parlamentā svinīgi atklājot ilggadējā Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150 gadu jubilejai veltītu izstādi “Bez demokrātijas nebūs Latvijas”.

“Ne velti mūsu izstādes nosaukums ir “Bez demokrātijas nebūs Latvijas” – tas bija viens no iecienītākajiem Paula Kalniņa teicieniem,” akcentēja I.Mūrniece. “Kā Saeimas priekšsēdētājs Pauls Kalniņš izcēlās ar ļoti prasmīgu parlamenta darba vadīšanu, neitralitāti un toleranci pret kolēģiem neatkarīgi no viņu politiskās piederības. Šajā ziņā var teikt, ka viņš turpināja Satversmes sapulces priekšsēdētāja un vēlākā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes iedibināto tradīciju,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece aicināja turēt cieņā P.Kalniņa piemiņu un pastāstīja, ka šodien, ilggadējā parlamenta priekšsēdētāja dzimšanas dienā, Latvijas vēstniecība Zviedrijā Saeimas vārdā noliek ziedus P.Kalniņa ģimenes atdusas vietā Heselbijas kapsētā Stokholmā, Zviedrijā.

Izstādes atklāšanā klātesošos uzrunāja arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietnieks, vēsturnieks Toms Ķikuts.

Izstāde stāsta par vienu no sava laika ietekmīgākajām politiskajām figūrām, valstsvīru, ārstu un publicistu P.Kalniņu – demokrātijas idejas uzturētāju un aizstāvi. Viņš darbojies Tautas padomē, bijis Satversmes sapulces loceklis un ievēlēts Satversmes komisijā, kas izstrādāja pamatlikuma projektu, kā arī ticis ievēlēts visos Saeimas sasaukumos starpkaru posmā. P.Kalniņš ir tas Saeimas priekšsēdētājs, kurš šo amatu pildījis visilgāk – 1., 2., 3. un 4.Saeimā, kopumā gandrīz 10 gadus.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi P.Kalniņš bija Valsts prezidenta pienākumu izpildītājs. Šo pienākumu viņš veica kopš 1944.gada rudens līdz savai nāvei 1945.gadā.

Izstādi veidojusi Saeima sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju. Tajā apkopotas fotogrāfijas, vēsturiskās kinohronikas, dokumenti un priekšmeti no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja/mākslas muzeja “Rīgas Birža”, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Nacionālas bibliotēkas, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva un Saeimas bibliotēkas.

Latvijas parlaments šogad svin nozīmīgu jubileju – aprit 100 gadi, kopš pirmo reizi sanāca Saeima. P.Kalniņam veltītā izstāde ir daļa no jubilejas gada svinībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI