DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VNĪ: Kopā ar Vācu ekspertiem veidojam Remtera zāles risinājumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajā nedēļā Rīgas pilī viesojās Vācijas arhitektūras eksperti Dr. arch. Wilhelms Posers un profesors Dr. arch. Michaels Ullrihs, lai palīdzētu rast risinājumu Remtera zāles starpstāvu pārseguma iespējami saudzīgākai izņemšanai, saglabājot pēc iespējas vairāk unikālās vēstures liecības un ieteiktu veiksmīgākos zālē esošo kolonnu stiprināšanas veidus, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Atsedzot Remtera zāles starpsienās iebūvētās vēsturiskās kolonas, tika konstatēts, ka kolonnas ir bojātas un starpstāva pārseguma demontāžas darbi jāpārtrauc, jāveic ēkas noturības pārrēķini un būvkonstrukciju risinājumu pārprojektēšanā. PS Rīgas Pils Kastelas projekts sagatavoja izmaiņas projektā, paredzot ievērojamu papildus balstkonstrukciju izveidi - kolonas apskaut ar metāla gredzeniem kas mazinātu slodzi uz kolonnām, taču tas neguva Nacionālās kultūras mantojuma saglabāšanas pārvaldes (NKMP) un Pieminekļu padomes apstiprinājumu. Lai rastu iespējami labāko risinājumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, vienlaikus nodrošinot drošu vidi un sniegtu iespēju saglabāt iespējami vairāk vēstures liecību, Pieminekļu padomes vadītājs Ojārs Spārītis un tās eksperts Pēteris Blūms uzrunāja ekspertus no Vācijas, kuri specializējas vēsturisko ēku restaurācijas un pārbūves vadīšanā.

Wilhelms Posers un Michaels Ullrihs Rīgas pils kastelas daļā viesojās divas dienas, lai iepazītos ar esošajiem risinājumiem, ēkas tehnisko stāvokli, rasējumiem un sniegtu priekšlikums starpstāvu pārseguma izņemšanai un atbildētu uz arhitektu, inženieru un NKMP jautājumiem. Noslēdzošajās diskusijās eksperti ieteica pārseguma izņemšanu risināt no cita skatu punkta – atslogojot vēsturiskās velves un kolonnas no mūra sienām 3. un 4. stāvā, tādējādi rodot iespēju neizbūvēt jaunas un telpu vizuālajā tēlā neiederīgas metāla konstrukcijas. Diskusiju laikā radušās idejas vēl ir jāpārbauda ar būvkonstrukciju aprēķiniem, bet rastie konceptuālie risinājumi vieš cerības, ka pils Remtera zāle var saglabāt oriģinālo izskatu. Rakstiski priekšlikumu aprakstu kolēģi no Vācijas atsūtīs tuvākajā laikā.

Rīgas pils ir Latvijas un pat Baltijas mērogā unikāla vēsturiska ēka, kas gadsimtu griežos ir daudzkārt pārbūvēta un papildināta. Šogad ir atklātas daudzas vēsturiskās liecības, kuras līdz šim bija apslēptas. VNĪ vadībā Rīgas pils kastelas pirmās un otrās kārtas būvdarbus, ieguldot Kultūras ministrijas piesaistīto valsts budžeta finansējumu, veic AS "LNK Industries", ar ko noslēgts līgums par 13,2 miljoniem eiro (bez PVN) un 2020. gada rudenī uzsākti būvdarbi. Rīgas pils kastelas atjaunošana tiek veikta pēc PS "Rīgas Pils kastelas projekts" izstrādātā būvprojekta. Projektu paredzēts pabeigt 2024. gadā, lai Latvijas Nacionālais vēstures muzejs varētu atgriezties vēsturiskajā mājvietā, sākt iekārtot un atvērt sabiedrībai daļu ekspozīciju. Nākamajā projekta kārtā tiks restaurētas un pārbūvētas atlikušās kastelas telpas, lai pilī iekārtotu arī Latvijas vēstures pamatekspozīciju. Kamēr pilī notiek būvdarbi, sabiedrībai ir iespēja virtuāli 3D tūrē izstaigāt būtiskākās topošās atjaunotās pils daļas telpas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI