DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valdība apstiprina aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 1. martā, Ministru kabinets konceptuāli apstiprināja Aizsardzības ministrijas priekšlikumu  līdz 2025. gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2,5 % no iekšzemes kopprodukta.

“Ņemot vērā drošības situācijas izmaiņas Eiropā, kas saistītas ar Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, nepieciešams mērķtiecīgi stiprināt Latvijas drošību un aizsardzību. Aizsardzības budžeta palielināšana līdz 2,5 % no iekšzemes kopprodukta nodrošinās Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju paātrinātu attīstību, būtiski palielinot mūsu valsts un NATO aizsardzības spējas,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Šogad aizsardzības budžets sasniedz 2,2% no iekšzemes kopprodukta, un šodien Ministru kabineta pieņemtais lēmums paredz tā pakāpenisku pieaugumu triju gadu laikā, 2025. gadā sasniedzot 2,5 % no iekšzemes kopprodukta.

Budžeta palielinājumu aizsardzības nozare investēs, piemēram, loģistikas un apgādes nodrošināšanai, bezpilota sistēmu un vadāmo lādiņu, netiešās uguns atbalsta, sauszemes spēku mehanizācijas spēju attīstībai un nacionālās kiberdrošības spējas stiprināšanai.

Papildu finansējums ļaus arī sasniegt Nacionālo bruņoto spēku personāla piesaistes mērķus, kas ir svarīgi katras spējas īstenošanai, kā arī būtiski sekmēs Latvijas aizsardzības industrijas attīstību.

Aizsardzības nozare attīstīs Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas, pamatojoties uz Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu no 2020. līdz 2032. gadam, kuru Ministru kabinets apstiprināja 2020. gada 14.decembrī.

Ņemot vērā drošības situācijas izmaiņas Eiropā, arī Igaunija un Vācija jau ir paziņojušas par to aizsardzības budžetu palielināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI