DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN sanāksmē diskutēs par ES ekonomiskā spēka nostiprināšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 25. līdz 26. februārim Finanšu ministrijas pārstāvji piedalīsies Eirogrupas sanāksmē un neformālajā Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kas norisināsies Parīzē, Francijā. Ņemot vērā pēdējos notikumus Ukrainā, ir ieviestas izmaiņas plānotajā sanāksmju darba kārtībā. No darba kārtības ir izslēgti jautājumi, kas neapšaubāmi ir būtiski ES, bet pie kuru apspriešanas ministri atgriezīsies nākamajās sanāksmēs. Tā vietā sanāksmes darba kārtība ir saīsināta un papildināta ar jaunu sesiju, kas specifiski veltīta situācijai Ukrainā. Tā ļaus demonstrēt ES vienotību un solidaritāti ar Ukrainu un tās iedzīvotājiem, kas pašlaik piedzīvo Krievijas agresīvu un militāru iebrukumu, kā arī apspriest šīs situācijas ietekmi uz Eiropu kopumā.

Eirogrupas sanāksmes laikā plānots pārrunāt makroekonomiskās norises, tostarp inflāciju, un politikas perspektīvas eirozonā. Tiks izskatīts Ekonomikas pārvaldības pārskats un aktuālā situācija ar eiro kā digitālo valūtu.

Neformālajā ECOFIN sanāksmē paredzēts diskutēt par ES ekonomiskā spēka nostiprināšanu pasaules mērogā. Ministri tiks aicināti izvērtēt pašreizējo ģeopolitisko situāciju un apmainīties ar viedokļiem par to, kā starptautiskā mērogā veicināt spēcīgu Eiropu, jo īpaši sekmējot ilgtermiņa izaugsmi, izvirzot vērienīgus mērķus investīciju politikā galvenajās nākotnes nozarēs un cīnoties pret negodīgu praksi. Runājot par krīzes pārvarēšanu un Eiropas gatavošanos 2030. gadam, sanāksmes dalībnieki tiks aicināti apspriest veidus, kā, izejot no krīzes, atjaunot fiskālās un monetārās politikas telpu, vienlaikus saglabājot ilgtermiņa izaugsmi.

Tāpat sanāksmes laikā tiks pārrunāts, kā veicināt privātās investīcijas, kas vajadzīgas, lai gūtu panākumus dubultā digitālajā un zaļajā pārejā, un kā spēcīga Eiropas finanšu nozare ir būtiska to atbalstam, jo īpaši padziļinot kapitāla tirgus. Ministri arī apmainīsies viedokļiem par to, kā stiprināt inovācijas un riska uzņemšanos ES, kas ir būtiski noteicošie faktori, lai stiprinātu ilgtermiņa potenciālo izaugsmi un ES stratēģiskās autonomijas apliecināšanu.

ECOFIN noslēgumā paredzēts vērtēt godīgas un iekļaujošas klimata pārejas izmaksas ekonomikā, kā arī tās sociālos aspektus. Diskusijās tiks pētīta ekonomikas politika, kurai ir liela nozīme, atbalstot mājsaimniecības un uzņēmumus, kā arī nodrošinot kvalitatīvu nodarbinātību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI