DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks: ASV lēmums uz Latviju nosūtīt spēkus ir skaidrs apliecinājums NATO 5. panta garantijām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Šodien, 22. februārī ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) paziņoja par ASV pieņemto lēmumu pastiprināt spēku klātbūtni Eiropā, nosūtot uz Latviju, Lietuvu un Igauniju karavīrus un militāro tehniku.

 “Augstu novērtējam ASV līderību šajā ārkārtīgi saspringtajā drošības situācijā, pieņemot lēmumu uz Latviju nosūtīt papildus spēkus un militāro tehniku, ņemot vērā Krievijas militāro eskalāciju Dombasā un Krievijas spēku koncentrāciju Baltkrievijā. ASV lēmums apliecina mūsu stratēģiskā partnera saistības pret Latviju un nelokāmo apņēmību NATO 5. panta garantijām,” gandarījumu par ASV prezidenta paziņojumu pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks. “ASV klātbūtne stiprinās Latvijas aizsardzību un ļaus justies drošāk mūsu valsts iedzīvotajiem, īpaši saistībā ar Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā.”

“Vienlaikus ASV atbalsts nemazina mūsu pienākumu turpināt sākto darbu  pie savu valsts aizsardzības spēju stiprināšanas un Latvijas sabiedrības vispārējās gatavības un noturības nostiprināšanu, jo mūsu sabiedroto atbalsts mums būs tik stiprs cik mūsu pašu vēlme aizsargāt savu valsti un iedzīvotājus. Tāpēc aicinu Saeimu un valdību pēc iespējas ātrāk vienoties par aizsardzības budžeta palielināšanu 2,5% no IKP,” uzsver aizsardzības ministrs A. Pabriks. “ASV spēku klātbūtne kopā ar mūsu ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanā un visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas attīstība ir izšķiroša Latvijas, lai atturētu Krieviju no tālākām agresijām un nepieļautu mūsu v vēstures traģisko lappušu atkārtošanās.”

Jau ziņots, 19. februārī, Viļņā, Lietuvā ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins  (Lloyd Austin III) Baltijas valstu aizsardzības ministriem apliecināja ASV apņemšanos aizstāvēt Latviju, Igauniju, Lietuvu un visus NATO sabiedrotos. Viņš norādīja, ka ASV nopietni uztver savas saistības attiecībā uz NATO 5. pantu. L. Ostins apliecināja, ka ASV saistības pret NATO un kolektīvo aizsardzību ir dzelžainas.

Jau ziņots, arī pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV bija pirmā valsts, kas uz Latvija nosūtīja savus karavīrus un sāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis bija apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI