DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pagājušajā nedēļā turpināja pieaugt Covid-19 stacionēto pacientu skaits

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajā nedēļā, no 14.februāra līdz 20.februārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits nedaudz samazinājies, par 1,7%. Pēdējās septiņās dienās saglabājas pieaugums stacionētiem pacientiem, vidēji dienā slimnīcās nonāk 157 cilvēki (iepriekš 147), nedaudz palielinājušies pacienti ar smagu slimības gaitu, par 1,7%. 

Vidēji dienā tika veikti  21 627 testi, savukārt vidēji dienā atklāti 9 617 jauni gadījumi.  No visiem veiktajiem testiem 12% (18 717 testi) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 88% (132 670 testi) pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 7% (4915 inficētie) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 93% (62 407 inficētie) pārējā sabiedrības daļā.  

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) aizvadītājā nedēļā nedaudz samazinājies – 1 (nedēļu iepriekš 1,08), tomēr parāda infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā.  

Aizvadītajā nedēļā novērots inficēšanās gadījumu samazinājums vecuma grupā 0-49 gadi, bet vecuma grupā 50+ bija pieaugums. Covid-19 gadījumu pieaugums aizvadītajā nedēļā visizteiktāk bijis Kurzemē un Rīgā. 

Pagājušajā nedēļā cilvēkiem, kuri bija saņēmuši primāro vakcināciju, Covid-19 infekcija konstatēta vienlīdz bieži kā nevakcinētiem cilvēkiem, bet 2,1 reizi retāk tiem, kuri bija saņēmuši arī balstvakcināciju (salīdzinājums infekcijas izplatības intensitātei uz 100 000 iedzīvotāju). 

Atgādinām! Pieaugot  vakcinēto skaitam  un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā pieaugs vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars. Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā.  

Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas vidējais saslimstības rādītājs nedēļas laikā samazinājies līdz 2962,3 (nedēļu iepriekš – 3509,1). Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 6795,3 (pirms nedēļas – 6005,4). Igaunijā rādītājs samazinājies un aizvadītās nedēļas laikā sasniedzis 6469,5 (nedēļu iepriekš – 6705,6). Lietuvas rādītājs pieaudzis līdz 8212,2 (pirms nedēļas – 6143,5) 

Aicinām iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19  

Vakcinācija ir drošākais un efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no smagām slimības formām un kopīgiem spēkiem mazināt Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā. Par konkrēta ražotāja vakcīnas pieejamību izvēlētajā vakcinācijas punktā iedzīvotāji var uzzināt šeit. Atgādinām, ka balstvakcinācija spēj pastiprināt cilvēka imūno atbildi uzreiz, aizsargājošais efekts pēc vakcinācijas veikšanas ir jau nākamajā dienā. Balstvakcināciju aicinām doties saņemt uzreiz, neatliekot uz vēlāku laiku.  Īpaši aicinām neatlikt balstvakcinācijas saņemšanu riska grupās esošās personas, personas no 40 gadu vecuma un personas, kas pirmreizējo vakcināciju saņēmušas pavasarī vai vasaras sākumā.  

Atgādinām, ka joprojām jāievēro spēkā esošie drošības noteikumi un Covid-19 profilakses pasākumi, piemēram:

  • nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru), 

  • roku higiēna (regulāra roku mazgāšana un/vai dezinfekcija),     

  • pareiza sejas maskas lietošana (maskai nosedzot degunu un zodu),     

  • regulāra telpu vēdināšana (vairākas reizes dienā, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā),  

  •  iespēju robežās strādāt attālināti. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI