DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM ministrs uzsver LPS lomu valsts budžeta sagatavošanas procesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) ir bijusi nozīmīga loma valsts budžeta sagatavošanas procesā, lai Ministru kabinetā panāktu vienošanos par finansējuma iezīmēšanu pašvaldībām svarīgām programmām. Šādu atzinību LPS un pašvaldību vadītāji saņēma, 16.februārī tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu.

Šī bija pirmā tikšanās ar ministru 2022.gadā, lai pārrunātu šī gada aktualitātes un turpmāko sadarbību starp ministriju, LPS un pašvaldībām. "Šādas tikšanās ir ļoti svarīgas, jo tādējādi LPS un visām pašvaldībām ir nepastarpināta informācija par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas plāniem un turpmāko sadarbību," tikšanās sākumā uzsvēra LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, uzsverot, ka arī sarunās par nākamā gada budžetu būs nepieciešams nozares ministrijas atbalsts pašvaldībām svarīgās budžeta programmās.

Viņš ministru arīdzan informēja par janvārī notikušo sarunu ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un panākto vienošanos aktualizēt jautājumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas pārskatīšanu 2023.gada budžetā, kur ļoti nozīmīgs būs arī nozares ministrijas atbalsts.

Tikšanās laikā pašvaldību vadītāji saņēma informāciju par pašvaldībām pieejamo atbalstu attīstības projektiem, kā arī saņēma atbildes uz tām aktuāliem jautājumiem, tostarp par pašvaldību izlīdzināšanas fonda finansējuma sadali, aizņemšanās fonda finansējuma piešķiršanas nosacījumiem un kapitālsabiedrību pārvaldību.

Palielinoties energoresursu cenām, viens no aktuālākajiem jautājumiem ir rēķinu samazināšanas iespējas iedzīvotājiem, un kā viens no risinājumiem ir atjaunojamo energoresursu arvien plašāka izmantošana, tostarp vēja parku attīstība. LPS priekšsēdis tikšanās laikā atgādināja, ka jau pērn rudenī panākta vienošanās, ka Ministru kabinets līdz šī gada 1.martam jāizstrādā piedāvājums ar skaidriem nosacījumiem uzņēmējiem un kompensācijas mehānismiem iedzīvotājiem. Nepieciešamību pēc skaidri definētiem risinājumiem sarunas laikā pauda vairāki pašvaldību vadītāji.

Sarunas noslēgumā pašvaldību vadītāji ar ministru vienojās  savstarpējās tikšanās organizēt regulāri - reizi trīs četros mēnešos. Tas dotu iespēju pārrunāt konkrētā perioda aktualitātes, iespējamos atbalsta veidus pašvaldībām, kā arī vienoties par turpmākajiem sadarbības soļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI