DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Senāts liek apgabaltiesai pēc būtības skatīt krimināllietu saistībā ar atzinuma sniegšanu par Ventspils mūzikas vidusskolas atbilstību ugunsdrošības prasībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Senāta Krimināllietu departaments 15.februārī krimināllietā pret četrām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonām par kukuļa  pieņemšanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un pret divām privātpersonām par kukuļdošanu  saistībā ar atzinuma sagatavošanu par Ventspils Mūzikas vidusskolas atbilstību ugunsdrošības prasībām atcēla Rīgas apgabaltiesas lēmumu nodot lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā.

Senāts atzina, ka pirmās instances tiesa nav pieļāvusi apelācijas instances tiesas konstatētos Kriminālprocesa likuma pārkāpumus. Atceļot pirmās instances tiesas spriedumu un nosūtot lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā, apelācijas instances tiesa nepareizi piemērojusi Kriminālprocesa likuma 566.panta nosacījumus. Apelācijas instances tiesa lēmumā nav norādījusi tādus apstākļus, kas atbilstoši Kriminālprocesa likuma 566.pantam varētu būt par pamatu pirmās instances tiesas sprieduma atcelšanai un lietas nosūtīšanai jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā. Senāts lēmumā norādīja, ka minētais likuma pārkāpums atzīstams par Kriminālprocesa likuma būtisku pārkāpumu šā likuma 575.panta trešās daļas izpratnē, kas novedis pie nelikumīga nolēmuma, tādēļ apelācijas instances tiesas lēmums atceļams un lieta nosūtāma jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Senāts lēmumā norāda – ja apelācijas instances tiesa uzskatīja, ka pirmās instances tiesa pamatojusi savus atzinumus par apsūdzētajiem nosakāmo sodu ar pierādījumiem, kuri nav pārbaudīti likumā noteiktajā kārtībā, vai ar nepieļaujamiem pierādījumiem, tai tāpat nebija tiesiska pamata, atsaucoties uz Kriminālprocesa likuma 566.pantu, atcelt pirmās instances tiesas spriedumu un nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā. No Kriminālprocesa likuma 549.panta izriet, ka apelācijas instances tiesa ir tiesa, kas iztiesā lietu pēc būtības, līdz ar to tai nebija procesuālu šķēršļu atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajiem noteikto sodu un taisīt šajā daļā jaunu spriedumu.

Izskatāmajā lietā Kurzemes rajona tiesa 2021.gada 11.janvārī bijušos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekus atzina par vienīgiem kukuļa pieņemšanā. Vienu amatpersonu sodīja ar brīvības atņemšanas sodu uz 4 gadiem, trīs pārējās – ar brīvības atņemšanu uz 3 gadiem 8 mēnešiem. Visām apsūdzētajām amatperonām liegtas tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts un pašvaldības iestādēs uz 3 gadiem. Savukārt divas privātpersonas atzītas par vainīgām kukuļdošanā un notiesātas nosacīti, konfiscējot mantu.

Lieta Nr.SKK-105/2022 (11860003919)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI