DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Piešķir finansējumu iekšlietu dienestiem Latvijas – Baltkrievijas robežas drošībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

15.februārī Ministru kabinets piešķīra Iekšlietu ministrijai finansējumu 1 712 287 eiro apmērā, lai segtu izdevumus saistībā ar situāciju uz Latvijas Republikas - Baltkrievijas Republikas valsts robežas.

Finansējums 1 602 026 eiro apmērā paredzēts: Valsts policijai (VP)  - 1 370 536 eiro, Valsts robežsardzei (VRS) - 200 390 eiro, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) - 20 841 eiro, kā arī Valsts drošības dienestam (VDD) - 10 259 eiro.

Izdevumi pamatā izveidojušies laikposmā no 2021. gada 1.decembra līdz 2021. gada 31.decembrim, bet daļa no tiem – sākot ar 2021.gada 1.septembri līdz gada beigām, un ir saistīti ar Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto samaksu par virsstundu darbu, nakts darbu, par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos, piemaksām par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti, komandējumiem, ēdināšanu, apgādāšanu ar dienesta vai darba pienākumu izpildei nepieciešamo apģērbu, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.

Tāpat 110 261 eiro piešķirti, lai kompensētu vidējās izpeļņas pieaugumu par virsstundu darbu un piemaksām, tai skaitā: Valsts policijai – 91 831 eiro, Valsts robežsardzei – 16 693 eiro, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei – 1 737 eiro.

Lai mazinātu nelegālās imigrācijas riskus un apdraudējumu, kā arī liktu šķēršļus nelegālās imigrācijas plānotāju, organizētāju un izpildītāju aktivitātēm uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, VRS robežapsardzības nodaļās tika palielināts norīkojumu skaits, kā arī tika nodrošināti atbalsta pasākumi. Savukārt uz Latvijas – Krievijas valsts robežas ir ieviests pastiprināts robežuzraudzības režīms, lai nodrošinātu intensīvāku valsts robežas uzraudzību un kontroli.

VP savukārt sniedza atbalstu VRS robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu. Robežuzraudzības atbalstam tika piesaistīti vispiemērotāk apmācītie un ekipētie skaitliski lielāko struktūrvienību nodarbinātie. Uz Latvijas - Baltkrievijas robežas atbalsta sniegšanai tika komandētas amatpersonas no Rīgas un reģionālajām struktūrvienībām, kā arī iesaistītas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas. Lai nodrošinātu atbalstu VRS nepieciešamo pasākumu īstenošanā, tika iesaistīti arī VDD nodarbinātie.

Ņemot vērā kraso patvēruma meklētāju pieaugumu 2021. gada augustā, strauji palielinājās darba intensitāte un apjoms, kas bija jāveic PMLP  saistībā ar patvēruma  meklētāju lietu izskatīšanu, kā arī ar patvēruma meklētāju izmitināšanu, tai skaitā Covid-19 karantīnas režīma prasību nodrošināšanu.

Kopš 2021. gada 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 6028 cilvēki. Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 124 cilvēkiem, savukārt kopumā pērn un šogad aizturēti 476 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Lukašenko režīma organizēto hibrīdoperāciju un masveida personu pieplūdumu uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, ārkārtējā situācija Baltkrievijas pierobežā ir pagarināta līdz 2022. gada 10. maijam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI