DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

TM un VZD pauž atbalstu Valsts kontroles ieteikumiem – tas ir vērtīgs ieguldījums zemes reformas sekmīgai pabeigšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 15. februārī, Valsts kontrole publicēja revīzijas ziņojumu “Vai ir sagaidāms, ka zemes reformas īstenošana noslēgsies tuvākajā laikā?”. Tieslietu ministrija un Valsts zemes dienests atzinīgi novērtē Valsts kontroles paveikto un norāda, ka Valsts kontroles revīzijā sniegtie ieteikumi ir svarīgs ieguldījums zemes reformas pabeigšanai, jo sniedz plašāku skatījumu uz jautājumu kā vien Tieslietu ministrijas un tās padotības iestāžu pārziņā esošos zemes uzmērīšanas un ierakstīšanas zemesgrāmatā jautājumus. Tieslietu ministrija un Valsts zemes dienests pievienojas Valsts kontroles revīzijā paustajam galvenajam secinājumam, ka sekmīgai zemes reformas pabeigšanai ir nepieciešamas vienotas un koordinētas visu iesaistīto valsts iestāžu darbības.

Vienlaikus Tieslietu ministrija un Valsts zemes dienests norāda, ka finansējuma jautājums ir nozīmīgs un, rodot tam risinājumu, uzmērīšanas darbus attiecībā uz fiziskajām personām varētu pabeigt sešos līdz septiņos gados. Tāpat zemes reformas pabeigšanu ietekmē arī personu iespējas atjaunot savas tiesības uz īpašumu un personām nav piemērojami piespiedu vai kāda cita veida ierobežojošie līdzekļi īpašuma tiesību atjaunošanai. Līdz ar to zemes reformas process lielā mērā ir atkarīgs arī no personu gribas atjaunot īpašuma tiesības.

 Zemes reforma, galvenokārt, nav pabeigta divās pašvaldībās – Tukumā un Rīgā.

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs norāda: “Valsts kontroles revīzijas ziņojums sniedz ekspertu redzējumu par to, kas būt jāpilnveido, lai pabeigtu gandrīz trīsdesmit gadus ilgstošo zemes reformu. Tieslietu ministrija sadarbībā ar iesaistītajām institūcijām līdz 2023. gada vidum izvērtēs nepieciešamību veikt grozījumus normatīvajos aktos un tos sagatavos, lai sekmētu zemes reformas noslēgumā veicamo darbību īstenošanu saistībā ar līdzvērtīgas zemes piešķiršanu Rīgas pilsētas pašvaldībā, kā arī veiks izvērtējumu par valsts budžeta līdzekļiem veicamās zemes kadastrālās uzmērīšanas pilnveidošanas iespējām un iesniegs Ministru kabinetā attiecīgus normatīvo aktu projektus.”

Savukārt Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Vita Narnicka uzsver, ka Valsts zemes dienests novērsīs Valsts kontroles revīzijas konstatētās nepilnības attiecībā uz zemes reformas īstenošanu atbilstoši dienesta kompetencei, kā arī pievērsīs pastiprinātu uzmanību uzmērāmās zemes vienību sarakstā iekļaujamo datu precizitātei.

Pilns revīzijas ziņojums pieejams ŠEIT.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI