DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. februārī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Jauna lietotne datu ievākšanai par meža dzīvnieku populāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto, LVM

Lai pieņemtu pamatotus lēmumus meža dzīvnieku populāciju apsaimniekošanai, turpmāk informācija būs ērti iegūstama jaunajā lietotnē “Mednis”, kas radīta, sadarbojoties Latvijas zinātniekiem, mežsaimniecības, lauksaimniecības un mednieku organizācijām, konsultējoties ar Valsts meža dienestu (VMD). 

Lietotne "Mednis" ir savienota ar Valsts meža dienesta (VMD) informācijas sistēmu "Meža valsts reģistrs" un ļauj ievākt datus par medījamiem dzīvniekiem, to klātbūtnes pierādījumiem, kā arī reģistrēt postījumus. Tuvākajā nākotnē lietotnē būs iespēja reģistrēt arī  dzīvnieka nomedīšanas faktu. 

 “Līdz šim Latvijā nebija izstrādāts ērts un mūsdienīgs rīks meža dzīvnieku postījumu reģistrēšanai. Jaunā lietotne pieejama medniekiem, lauksaimniekiem, privāto mežu īpašniekiem. Tās izmantošana ļaus apzināt reālo situāciju Latvijas teritorijā un mazināt postījumu un zaudējumu riskus mežsaimniecības un lauksaimniecības nozarēs. Šādi ievākta informācija ir būtiska, lai veicinātu medību resursu izmantošanu, saglabāšanu un regulēšanu optimālā līmenī,” skaidro LVM Meža infrastruktūras un medību vadītājs Guntis Ščepaniks. 

Zemes apsaimniekotājiem ir būtiski ievākt datus par medījamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem. Tos varēs izmantot, vērtējot dzīvnieku populāciju stāvokli, bet pavasarī – medījamo dzīvnieku limita noteikšanas grupu sanāksmēs lemjot par pieļaujamo nomedīšanas apjomu nākamajā medību sezonā. 

Savukārt medniekiem, izmantojot lietotni "Mednis", svarīgi reģistrēt novērotos dzīvniekus un sniegt datus par medījamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem, kas var tikt izmantoti, lemjot par pieļaujamo nomedīšanas apjomu nākamajā medību sezonā.

Lietotne "Mednis" pieejama vietnē "Google Play" un "AppStore". Lietotnes izveides projektu īstenoja AS "Latvijas valsts meži", biedrība "Zemnieku saeima", Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava", Latvijas Mednieku savienība un Latvijas Mednieku asociācija. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI