DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica: Latvija turpinās atbalstīt partnervalstis COVID-19 pandēmijas pārvarēšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 9. februārī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica Lionā, Francijā, piedalījās kopīgā Eiropas Savienības (ES) ārlietu un veselības ministru konferencē par globālo veselību.

Konferencē par globālo veselību tika vērtētas ES iespējas atbalstīt vidēju un zemu ienākumu valstis pandēmijas pārvarēšanā, tostarp daloties ar vakcīnām un veicinot vakcīnu ražošanas kapacitāti Āfrikā.

Diskusijā parlamentārā sekretāre akcentēja, ka globālā veselība ir viens no priekšnosacījumiem ilgtspējīgai attīstībai, uzsverot, ka ANO Ilgtspējīgas attīstītības mērķu apņemšanās ir aktuālas. Pārrunājot COVID-19 pandēmijas ietekmi uz izaugsmi, Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra pieaugošos izaicinājumus un nevienlīdzību pasaulē.

Ir jāpieliek visas pūles, lai pārvarētu pandēmiju, un vakcīnu pieejamībai arī mūsu partnervalstīs ir centrāla loma,” teica parlamentārā sekretāre. Papildus tam kā vienu no galvenajiem izaicinājumiem cīņā ar pandēmiju konferences dalībnieki izcēla vilcināšanos vakcinēties, ko veicina dezinformācija, tāpēc jo īpaši svarīgi ir veicināt izpratni par vakcinācijas nepieciešamību.

Z. Kalniņa-Lukaševica apliecināja Latvijas atbalstu vienotiem ES un tās dalībvalstu centieniem (t.s. Team Europe pieejā), kā arī to, ka Latvija turpinās ziedot vakcīnas partnervalstīm gan divpusēji, gan izmantojot COVAX mehānismu. Tāpat Latvija turpinās atbalstīt partnervalstis mediju pratības jomā un cīņā pret dezinformāciju.

Dalībvalstu pārstāvji bija vienisprātis, ka lielākais izaicinājums ir zemā vakcinācija Āfrikā, kur līdz šim pilnībā vakcinēti tikai 10% iedzīvotāju, tāpēc jo īpaši svarīgi ir atbalstīt Āfriku gan ar vakcīnām, gan veicinot tās vakcinācijas infrastruktūru un vakcīnu ražošanas spējasNākamnedēļ ES-Āfrikas samitā paredzēts vienoties par īpašu ES atbalstu Āfrikas valstīm veselības jomā, lai atbalstītu to noturību un ekonomikas izaugsmi.

Informācijai

Vairāk nekā 50% pasaules iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti pret COVID-19, un ES ir nodrošinājusi 1/3 no visām vakcīnu devām. Kopā ES un tās dalībvalstis (Team Europe) līdz 2022. gada 1. februārim ir ziedojušas 406 miljonus vakcīnu devu (piegādāti 312 miljoni devu). 82% ziedojumu ir veikti ar COVAX mehānisma starpniecību, bet 18% – divpusēji.

Latvija līdz 2022. gada 1. februārim ir ziedojusi 473 070 vakcīnu devu šādām valstīm: Albānijai (30 000), Beninai (80 000), Ēģiptei (115 000), Gruzijai (83 070), Kenijai (55 200), Moldovai (30 000), Tunisijai (49 800) un Vjetnamai (30 000). Tāpat tiek plānoti ziedojumi Ukrainai (20 000), Modovai (80 000) un Bangladešai (50 000).

Ziedošanai ar COVAX mehānisma starpniecību Latvija ir nodevusi  715 200 vakcīnu devu, no kurām pirmā daļa nosūtīta Indonēzijai un tiek plānoti arī turpmāki ziedojumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI