DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VARAM turpina augstas gatavības pašvaldību investīciju programmu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais noteikumu projekts “Kārtība, kādā piešķiramas un izlietojamas mērķdotācijas investīcijām pašvaldībām". MK noteikumi ir izstrādāti, lai sniegtu atbalstu pašvaldībām, sekmētu administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu, dodot iespēju saņemt valsts budžeta mērķdotāciju augstas gatavības investīciju projektu īstenošanai, kas nodrošina pilnvērtīgu un pieejamu pašvaldību pakalpojumu klāstu iedzīvotājiem, kā arī  veicina klimatneitrālas ekonomikas mērķu sasniegšanu. Kopējais valsts budžeta finansējums augstas gatavības investīciju projektiem paredzēts 36,3 milj. eiro apmērā.

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Ņemot vērā, ka pašvaldību finansiālie resursi investīcijām ir ierobežoti, kā arī saglabājas Covid-19 radītās krīzes ietekme uz pašvaldību ekonomisko attīstību un turpmākām iespējām veicināt attīstību, ir nepieciešams ilgtermiņa papildu atbalsts, lai veicinātu ekonomisko aktivitāti, atbalstītu pašvaldību uzņēmējdarbību un veicinātu pakalpojumu pieejamību un kvalitāti. Ministrija redz no pašvaldību puses augstu pieprasījumu investīciju projektu īstenošanai, līdz ar to  arī šogad tiek turpināta pašvaldību investīciju programma.” 

Pašvaldības varēs pieteikties mērķdotācijai investīciju projektu īstenošanai, iesniedzot VARAM investīciju projektu pieteikumus, kas paredzēti attiecīgās pašvaldības attīstības programmas investīciju plānā un atbilst vismaz vienam no noteiktajiem mērķiem. Proti, pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta vai pakalpojumu infrastruktūras attīstībai, uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem, vai arī papildinošie investīciju projekti 2021.gada konkursā apstiprinātajiem pašvaldību investīciju projektiem, kuri tiek īstenoti 2021.-2022.gadā.

2022.gadam piešķirtais valsts budžeta finansējums ir 36,3 milj. eiro apmērā. Piesakoties atbalsta saņemšanai, jāņem vērā, ka pašvaldībām pieejamais valsts budžets ir ne mazāk kā 100 000 eiro un ne vairāk kā  2 000 000 eiro vienam investīciju projektam. Vienlaikus viena pašvaldība var iesniegt vairākus projektus, nepārsniedzot kopējo valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru 2 000 000 eiro.

Tāpat pašvaldībām ir jānodrošina līdzfinansējums ne mazāk kā 15% apmērā no pašvaldības kopējām projekta izmaksām attiecīgajam gadam plānotā ieguldījumu apjoma, kā arī investīciju projektā jāapliecina valsts budžeta finansējumam izmantošana vismaz 65% apmērā līdz 2022.gada 31.decembrim.

Noteikumu projekts ir izstrādāts pēc VARAM iniciatīvas un tas balstās uz 2021.gadā uzsākto pašvaldību augstas gatavības investīciju projektu atbalsta programmu, kuras mērķis ir sekmēt administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu. Ņemot vērā pašvaldību augsto pieprasījumu investīciju projektu īstenošanai, bija nepieciešams noteikt kārtību, kādā izlietojams plānotais valsts budžeta finansējums 2022. gadam, un kas būtu izmantojama kā kārtība arī turpmākajos gados.

Pašvaldības projektu pieteikumus varēs iesniegt 30 dienu laikā no šo noteikumu stāšanās spēkā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI