DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrs paraksta deklarāciju par Eiropas mēroga tehnoloģiju uzņēmumu finansēšanas fonda “Scale-Up Europe” iniciatīvu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdienas, 8. februāra, vakarā finanšu ministrs Jānis Reirs parakstīja kopīgu dalībvalstu deklarāciju par Eiropas mēroga investīciju fonda “Scale-Up Europe” izveidi, lai veicinātu ieguldījumus straujai izaugsmei gatavos jaunuzņēmumos.  

“Finansējuma pieejamība un kapitāla tirgus attīstība uzņēmējdarbības izaugsmes paātrināšanai Latvijā ir ļoti aktuāla tēma, tādēļ mūsu valsts atbalsta iniciatīvu par Eiropas mēroga fonda izveidi ar kapitālu 10 miljardu eiro apmērā. Tas palielinās piekļuvi finansējumam un veicinās inovatīvu tehnoloģiju uzņēmumu izaugsmi Eiropā un Latvijā,” atzina finanšu ministrs Jānis Reirs.

“Scale-up Europe” fonds veiks ieguldījumus dalībvalstu nacionālajos fondos, kas tieši ieguldītu uzņēmumu sākotnējos publiskajos piedāvājumos, kad tiek piedāvātas akcijas privātajiem investoriem biržā. Šādi atbalstot privāto investīciju piesaisti, fonda izveide stiprinās kopējo finanšu ekosistēmu.  Eiropas mērogā un arī Latvijā ir konstatēta finanšu tirgus nepilnība, uzņēmumiem saskaroties ar grūtībām piesaistīt institucionālos investorus (bankas, ieguldījumu fondi, pensiju fondi). Līdz ar to ir kavēta uzņēmumu izaugsme un pāreja no privātā kapitāla uz biržas mērogu. Dalībvalstu fondi ir izveidoti vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemēram Somijā, Čehijā, Ungārijā un arī citur pasaulē, piemēram, ASV.

Francijas prezidentūras rosinātā deklarācija ir starta šāviens, un plānots, ka līdz šī gada septembra beigām būs iezīmētas skaidrākas “Scale-Up Europe” fonda aprises, panākot vienošanās par fonda pārvaldību, (finanšu) iemaksām un operacionālām detaļām.

Šāda veida fonds ir interesants Latvijai – tas atbilst mūsu iestrādēm par Baltijas mēroga fonda izveidi un potenciāli varētu ieguldīt līdzekļus Baltijas fondā. Ministru kabinets 2021. gada 24. augustā izskatīja informatīvo ziņojumu “Par Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fonda izveidi”.

Deklarācijas parakstīšana ir nozīmīgs solis ceļā uz dinamiskāku Eiropas jaunuzņēmumu un tehnoloģiju uzņēmumu ekosistēmu, un šī iniciatīva ļaus palielināt Eiropas ekonomikas un tehnoloģiju uzņēmumu konkurētspēju pasaulē.

Deklarāciju parakstīja 16 dalībvalstu – Francijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Grieķijas, Spānijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas, Nīderlandes, Austrijas, Portugāles, Rumānijas, Somijas un Zviedrijas – ministri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI