DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks piedalīsies NATO paplašinātās klātbūtnes Lietuvā kaujas grupas piektās gadadienas pasākumos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

8. un 9. februārī aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzturēsies vizītē Lietuvā, lai piedalītos NATO paplašinātās klātbūtnes Lietuvā kaujas grupas piektajai gadadienai veltītajos pasākumos.

8. februārī A. Pabriks Viļņā apmeklēs Austrumeiropas Pētījumu centra un Lietuvas Nacionālās aizsardzības ministrijas organizēto starptautisko konferenci “NATO paplašinātā klātbūtne: vitāli svarīgs atturēšanas elements Baltijas valstīs un Polijā”, lai diskutētu par NATO paplašinātās klātbūtnes lomu Baltijas valstu un Polijas drošības stiprināšanā. Diskusijā piedalīsies arī NATO ģenerālsekretāra vietnieks Mirče Dževana (Mircea Geoană), bijušais NATO ģenerālsekretāra vietnieks aizsardzības politikas un plānošanas jautājumos Heinrihs Brauss (Heinrich Brauss) un Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurinas Kasčiūnas (Laurynas Kasčiūnas). Diskusiju vadīs Austrumeiropas Pētījumu centra direktors Linas Kojala.

8. februārī aizsardzības ministrs arī tiksies ar Latvijas vēstnieku Lietuvā Induli Bērziņu un NATO Enerģētikas drošības izcilības centra vecāko eksperti Ingu Puikevicu-Puikevsku, lai pārrunātu Latvijas un Lietuvas sadarbību reģionālās drošības stiprināšanā, kā arī enerģētikas drošības jautājumus.

9. februārī Ruklas militārajā bāzē A. Pabriks apmeklēs NATO paplašinātās klātbūtnes Lietuvā kaujas grupas piektajai gadadienai veltīto ceremoniju, kurā piedalīsies Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un citas augsta līmeņa Lietuvas un NATO amatpersonas, kaujas grupas dalībvalstu aizsardzības ministri un bruņoto spēku komandieri, kā arī vēstnieki un aizsardzības atašeji. 

Ceremonijas laikā norisināsies arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas rotācijas un komandiera maiņa, daudznacionālās kaujas grupas komandiera amatā stājoties Vācijas bruņoto spēku pulkvežleitnantam Danielam Andram (Daniel Andrä).

Tāpat Ruklas militārajā bāzē notiks NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai veltīta pieminekļa atklāšana.

Vācijas vadītajā NATO paplašinātās klātbūtnes Lietuvā kaujas grupā dienesta pienākumus rotācijas kārtībā pilda arī Beļģijas, Čehijas, Luksemburgas, Nīderlandes, un Norvēģijas karavīri. Daudznacionālās kaujas grupas karavīri regulāri piedalās militārajās mācībās Lietuvā, uzlabojot savietojamību ar Lietuvas bruņotajiem spēkiem.

Kopš daudznacionālās kaujas grupas izveides un izvietošanas Lietuvā 2017. gadā, tajā ir piedalījušies aptuveni 15 000 karavīru no deviņām valstīm – Vācijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Beļģijas, Čehijas, Francijas, Horvātijas, Luksemburgas un Islandes. Vienlaikus sešu mēnešu rotācijā Lietuvā uzturas ap 1200 karavīru, no kuriem 600 ir Vācijas bruņoto spēku pārstāvji. Pēdējo piecu gadu laikā uz Lietuvu tikuši pārvietoti ap 6000 militāro transportlīdzekļu, no kuriem ap 1500 bijušas kaujas bruņumašīnas.

Lēmumu par NATO spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā sabiedrotie pieņēma 2016. gada 8. jūlijā NATO samitā Varšavā. 2017. gadā Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā tika izvietotas daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas ar mērķi demonstrēt NATO solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI