DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
1
1

Sabiedrības integrācijas fonds uzsāk sadarbību ar Caritas Latvija atbalsta sniegšanai patvēruma meklētājiem un bēgļiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) parakstījis sadarbības līgumu ar nodibinājumu Caritas Latvija, kas no  šī gada 1. februāra nodrošinās sociālo darbinieku un sociālo mentoru pakalpojumus patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu Latvijā. Šobrīd pastāvīgs sociālekonomiskās iekļaušanās atbalsts nepieciešams 220 personām, kuras atrodas gan patvēruma meklētāju centrā Mucenieki, gan ārpus tā.

Jaunais partneris izraudzīts SIF organizētajā tirgus izpētes procesā, kurā kopumā tika saņemti divu pretendentu pieteikumi. Caritas Latvija spēja piedāvāt plašāko nepieciešamās kvalifikācijas speciālistu skaitu, lai nodrošinātu trīs sociālo mentoru komandas, kuru darbu pārraudzīs un koordinēs profesionāli sociālie darbinieki. Tādējādi nodibinājums pārņems šī pakalpojuma sniegšanu pēc tam, kad 31. janvārī tika pārtraukta līdzšinējā sadarbība ar Latvijas Sarkano Krustu, kuram aizvadītā gada nogalē radās grūtības nodrošināt nepieciešamās kvalifikācijas sociālo speciālistu komandas pilnvērtīgai atbalsta sniegšanai.

“Mēs esam patiesi gandarīti, ka sadarbībā ar visām iesaistītajām pusēm ir izdevies rast operatīvu risinājumu, lai Latvijā esošie patvēruma meklētāji varētu turpināt saņemt atbalstu tiem nepieciešamajā apjomā un kvalitātē. Sociālo darbinieku un sociālo mentoru darbs ir ārkārtīgi nozīmīgs gan krīzes situāciju risināšanā, gan sekmīgai integrācijai jaunā vidē. Šobrīd prioritāri atbalsts nepieciešams daudzbērnu ģimenēm no Afganistānas, kuras ir saņēmušas bēgļa statusu, kā arī pārējām starptautiskās aizsardzības personām, lai uzsāktu dzīvi Latvijā un pēc iespējas ātrāk integrētos gan izglītības sistēmā, gan darba tirgū. Ņemot vērā saspīlēto ģeopolitisko situāciju Eiropā un citās pasaules valstīs, atbalsta pakalpojumu nozīme patvēruma meklētājiem tikai pieaug, tāpēc atbilstošas kapacitātes partneris šajā jomā ir kritiski svarīgs,” skaidro Zaiga Pūce, Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore.

Caritas Latvija ir starptautisku organizāciju Caritas Europa un Caritas Internationalis dalīborganizācija.  Kopumā Caritas organizācijas darbojas vairāk nekā 200 valstīs un ir vienas no lielākajām organizācijām pasaulē, kas sniedz atbalstu cilvēkiem, kuri nonākuši grūtībās, tai skaitā bēgļiem. Caritas Latvija jau vairākus gadus iesaistās palīdzības sniegšanā bēgļiem un trešo valstu piederīgajiem.

“Priecājamies, ka varēsim darboties patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Mucenieki, sniedzot profesionālus sociālos pakalpojumus. Liels resurss mūsu darbā būs gan piesaistītie speciālisti un brīvprātīgie, gan  arī mūsu sadarbības partneri no citām labdarības organizācijām – biedrībām Dari labu, Svētās Ģimenes Māja u.c. Vārds “Caritas” tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “žēlsirdība”. Mūsu organizācijas misija ir palīdzēt ikvienam cilvēkam, kurš nonācis krīzes situācijā, it īpaši, palicis bez mājām un dažādu iemeslu dēļ devies bēgļu gaitās,” skaidro Inese Švekle, nodibinājuma Caritas Latvija valdes priekšsēdētāja.

No 2016. gada SIF projekta “Dažādības veicināšana” ietvaros Latvijā esošajiem patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu tiek pastāvīgi nodrošināts sociālekonomiskais atbalsts, kā arī praktiska palīdzība dažādu ikdienā būtisku jautājumu risināšanā. Tādējādi tiek veidota personas izpratne par dzīvi Latvijā, palīdzot reālajās dzīves situācijās apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, rosinot attīstīt jaunas iemaņas, kā arī sniedzot atbalstu dažādu formalitāšu sakārtošanā, dzīvesvietas, apģērba un darba iespēju nodrošināšanā.

Finansējums atbalsta sniegšanai ir piešķirts no Eiropas Sociālā fonda un paredzēts līdz 2022. gada noslēgumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI