DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VUGD sagatavojis jauno pārbaudāmo objektu sarakstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

2021.gadā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veica 6109 ugunsdrošības pārbaudes, no kurām 3475 bija plānotās un 2576 neplānotās pārbaudes. Dzīvojamās mājās veiktas 513 plānotās un 566 neplānotās pārbaudes un biežākie pārkāpumi saistīti ar to, ka nav veikta elektroinstalācijas pārbaude, nav uzstādīti dūmu detektori un evakuācijas ceļos ir novietoti priekšmeti. Savukārt privātmājās nav veikts arī apkures iekārtu un dūmvadu tehniskā stāvokļa novērtējums.

VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš skaidro, ka “VUGD ugunsdrošības inspektori ik dienu veic pārbaudes dažādos objektos un ik gadu plānotajās un neplānotajās ugunsdrošības pārbaudēs tiek pārbaudīti vairāki tūkstoši dažādu objektu. Zinām, ka mērķtiecīgs ugunsdrošības uzraudzības un prevencijas darbs ilgtermiņā panāks pakāpenisku traģisko ugunsnelaimju, kuros ir cietuši vai bojāgājuši cilvēki, samazinājumu. Tomēr tas nav iespējams bez iedzīvotāju iesaistes – atbildīgas rīcības un ugunsdrošības prasību ievērošanas.”

Izvērtējot ugunsgrēku statistiku, ugunsdrošības pārbaužu lietderīgumu un rezultātus, kā arī iespējamo apdraudējumu iedzīvotājiem, VUGD ir izstrādājis šogad pārbaudāmo objektu sarakstu, kur iekļauti katra reģiona ugunsdrošības stāvoklim raksturīgi objekti. Plašāka informācija par pārbaudāmo objektu grupām pieejama arī VUGD tīmekļa vietnē: https://www.vugd.gov.lv/lv/2022gada-parbaudamo-objektu-grupas.

VUGD jau šobrīd regulāri veic ugunsdrošības pārbaudes noteiktās objektu grupās atbilstoši to bīstamībai un nozīmei. Piemēram, paaugstinātas bīstamības objektos, izglītības iestādēs, ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs un viesnīcās, kurās var nakšņot vairāk nekā 50 cilvēki, pārbaudes tiek veiktas ne retāk kā reizi trijos gados. Publiskās ēkās, kurās vienlaikus var uzturēties vairāk nekā 200 cilvēku, pārbaudes tiek veiktas ne retāk kā trijos gados. Papildus tiek reaģēts arī uz iesniegumiem vai citā veidā saņemto informāciju par iespējamiem ugunsdrošību prasību pārkāpumiem un tiek veiktas neplānotas pārbaudes. 

Skaidrojam, ka pirms plānveida ugunsdrošības pārbaudes veikšanas, VUGD amatpersonas sazinās ar pārbaudāmā objekta pārstāvi, lai vienotos par pārbaudes laiku. Ierodoties uz pārbaudi, amatpersonai ir jānosauc savs uzvārds, amats un jāuzrāda dienesta apliecība. Savukārt, pēc pārbaudes noslēguma amatpersona informēs par ugunsdrošību objektā atbildīgo personu par ugunsdrošības pārbaudes rezultātiem. Līdztekus valsts ugunsdrošības uzraudzības ietvaros, VUGD amatpersonas objektos veic arī neplānotās ugunsdrošības pārbaudes, kur objektu atbildīgās personas netiek informētas par šādu pārbaužu veikšanu. Konstatējot ugunsdrošības prasību pārkāpumus, kas nerada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, VUGD amatpersona sastāda pārbaudes aktu, kurā tiek norādīti konstatētie pārkāpumi un termiņi to novēršanai. Ja pārbaudē tiek konstatēti nopietni ugunsdrošības prasību pārkāpumi, kas rada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, tad amatpersona var arī pieņemt lēmumu par objekta darbības apturēšanu vai uzsākt administratīvo lietvedību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI