DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS priekšsēdis ar EK viceprezidentu Dombrovski pārrunā ES aktuālos jautājumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis nedēļas nogalē tikās ar Eiropas Komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski, lai pārrunātu aktuālos Eiropas Savienības (ES) dienaskārtības jautājumus, tostarp energoresursu cenu sadārdzināšanos un Eiropas Zaļā kursa īstenošanu.

Ņemot vērā, ka viens no V. Dombrovska uzdevumiem ir veicināt teritoriālo kohēziju, Eiropas zaļā kursa īstenošanu un digitalizāciju, sarunas laikā pārrunā pārrunāta Atveseļošanās un noturības mehānisma ieviešana. G. Kaminskis atgādināja, ka lai gan Atveseļošanās un noturības plāni ir jāizstrādā valsts līmenī, ir svarīga šajā procesā ir  pašvaldību iesaiste, jo viens no mērķiem ir panākt, lai ar plāna palīdzību tiktu mazināta nevienlīdzība Eiropas Savienības dalībvalstīs.  Tāpēc sarunas laikā pārrunāta arī pašvaldību gatavība augsta līmeņa projektu īstenošanā un mērķu sasniegšanā.

LPS priekšsēdis kā Eiropas Reģionu Komitejas  Latvijas delegācijas vadītājs ir atbildīgs par ziņojuma "Lokalizējot zaļo darba kārtību Austrumu partnerībā" sagatavošanu, un ņemot vērā, ka arī V. Dombrovskis 2021.gadā Eiropas parlamenta un Reģionu Komitejas rīkotajā Austrumu partnerībai veltītajā sanāksmē uzsvēra zaļās un digitālās pārejas lomu ekonomiskās izaugsmes veicināšanai, amatpersonas vienojās par turpmāku  sadarbību un savstarpēju informācijas apmaiņu šajā jomā.

Šobrīd visā Eiropas Savienībā viens no aktuālākajiem jautājumiem ir energoresursu cenu straujā palielināšanās, kam nepieciešami gan īstermiņa, gan arī ilgtermiņa risinājumi. LPS priekšsēdis uzsvēra ka svarīgi ir, lai no straujā cenu kāpuma neciestu iedzīvotāji, uzņēmēji un arī pašvaldības, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: “Energoresursu cenu pieaugums ir aktuāla problēma ne tikai Latvijā, bet visā Eiropas Savienības kopumā. Apzinoties, ka cenas pārskatāmā nākotnē nemazināsies, ir nepieciešams aktīvāk domāt par atjaunojamo energoresursu izmantošanu, kas mazinās atkarību no fosilajiem energoresursiem. Mums ir jāvirzās uz Eiropas Zaļā kursa ieviešanu un pašvaldībām jāizmanto tam atvēlētie finanšu līdzekļi.”

Starp risinājumiem enerģētiskās krīzes novēršanai un atkarības mazināšanai no fosilajām izejvielām ir tā sauktā Eiropas zaļā kursa īstenošana - virzība un CO2 izmešu samazināšanu, videi draudzīgu jeb resursuefektīva ekonomiku un atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Kā iespējami vidēja termiņa un ilgtermiņa soļi atkarības mazināšanai no fosilajiem energoresursiem sarunas laikā pieminēti kodolenerģijas, vēja parku un saules enerģijas aktīvāka izmantošana.

Tikšanās laikā arī skarts jautājums par saiknes stiprināšanu starp Eiropas Savienības institūcijām un iedzīvotājiem, kur viens no mērķiem ir sabiedriskajās aktivitātēs pēc iespējas vairāk iesaistīt tos iedzīvotājus, kuri nedzīvo lielpilsētās un ikdienā salīdzinoši maz vai nemaz neseko līdzi Eiropas Savienības aktualitātēm. Tādā veidā būtu iespējams mazināt plaisu, kas pastāv starp šo iedzīvotāju gaidām un realitāti, un šajā procesā būtiska loma ir pašvaldībām, kuras ir vistuvākā pārvaldes institūcija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI