DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima noteic atbalsta pasākumus energoresursu cenu pieauguma kompensācijai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 27.janvārī, pieņēma likumu, kas noteic terminētus atbalsta pasākumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem laikā, kad krasi pieaugušas energoresursu izmaksas.

Lai daļēji kompensētu pieaugošās izmaksas par patērēto elektrību, likums paredz visiem galalietotājiem segt maksu par elektroenerģijas sistēmas pakalpojumiem un maksu par obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Valsts patērētājiem atbalstu sniegs pilnā apmērā par periodu no šī gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim, un jau nākamajos elektrības rēķinos patērētājiem nebūs iekļauta maksa par OIK un sistēmas pakalpojumiem – elektroenerģijas sadali un pārvadi.  

Likums paredz arī atbalstu tām mājsaimniecībām, tostarp daudzdzīvokļu mājās, kurām patlaban ir būtisks centralizētās siltumapgādes izmaksu pieaugums. Noteikts, ka tajās pašvaldībās, kur tarifs pieaudzis virs 68 eiro par vienu megavatstundu, valsts segs starpību līdz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātajam tarifam. Atbalstu īstenos, finansējumu novirzot centralizētās siltumapgādes uzņēmējiem, un iedzīvotāji no uzņēmuma, kas nodrošina siltumu, turpmāk saņems samazinātu rēķinu.

Tāpat atbalsts paredzēts tām mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei ar patēriņu virs septiņiem kubikmetriem. Likums noteic, ka valsts segs izmaksas virs 34 eiro par vienu megavatstundu.

Atbalsta pasākumi energokrīzes ietekmes mazināšanai paredzēti arī atsevišķām iedzīvotāju grupām. Ģimenēm par katru bērnu, tostarp par bērnu līdz 24 gadu vecumam, kurš vēl mācās, atbalsts paredzēts 50 eiro apmērā mēnesī, savukārt visiem senioriem, kā arī personām ar invaliditāti - 20 eiro apmērā mēnesī.  

Likums noteic, ka atbalsta pasākumi paredzēti par periodu no šī gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim. Atbalsta izmaksu plānots uzsākt februārī, to piegādājot dzīvesvietā vai pārskaitot uz kontu. Kopumā atbalsta pasākumiem būs nepieciešami 250 miljoni eiro, ko plānots segt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, teikts likuma projekta anotācijā.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI