DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

A. Teikmanis: Marģeram Vestermanim ir īpaša vieta Latvijas vēsturē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

27. janvārī Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis piedalījās vēsturnieka Dr. h. c. hist.Marģera Vestermaņa godināšanas un atzinības raksta pasniegšanas ceremonijā.

Godinot Marģera Vestermaņa veikumu Latvijas sabiedrības vēsturiskās atmiņas veidošanā, Latvijas ebreju vēstures dokumentēšanā un holokausta vēstures izpētē, A. Teikmanis sacīja:

“Marģers Vestermanis visu mūžu ir palicis uzticīgs Latvijai, kaut tieši savā dzimtenē nacistu okupācijas laikā viņam nācās pārdzīvot holokausta šausmas. Taču vienlaikus Latvija arī kļuva par viņa izglābšanās vietu un tā arī palika par viņa vienīgo mājvietu.

Vestermaņa kungs ir godprātīgi un izcili apzinājis un dokumentējis Latvijas ebreju glābējus, cēlis gaismā viņu varonību, viņiem negaidīti izrādoties noteicējiem pār līdzcilvēku dzīvību un nāvi un izšķiroties par palīdzības sniegšanu ebrejiem bezizejas situācijā. Atklājis arī baisās holokausta vēstures lappuses, ko savulaik aizpildīja un aprakstīja ideoloģiska neprāta pārņemti ļaudis. Patiesība, lai cik tā briesmīga, ir jāzina, jo bez tās nav iespējams taisnīgums.

Vestermaņa kungs kļuva par vēsturnieku, uzņēmās misiju būt par Latvijas ebreju kopienas kultūrvēsturiskā mantojuma glabātāju, jo apzinājās savu unikālo dzīves pieredzi un to, ka tā ir jāizstāsta, lai nekad nekas tāds vairs nevarētu atkārtoties. Pienākums un atbildība ir Vestermaņa kunga dzīves vadmotīvi, un tiem viņš vienmēr ir atsaucies.

Valsts prezidents Egils Levits kādā no tikšanās reizēm uzsvēra, ka Latvijas ebreju kopiena ir devusi nopietnu pienesumu ne tikai Latvijai, bet arī visai pasaulei, un cildināja Vestermaņa kungu par lielu Latvijas patriotu, kam mēs, šeit klātesošie, visai nešaubīgi piekrītam. Arī šodien man ir tas gods nodot vissirsnīgākos vēlējumus Vēstermaņa kungam no Valsts prezidenta.

Latvijas valsts augstu vērtē Vestermaņa kunga stāju un darbu, kas novērtēts ar apbalvojumiem arī citviet pasaulē. Latvijas valsts arī ir atbalstījusi viņa mūža darbu – muzeju “Ebreji Latvijā”, kur mēs šodien arī atrodamies.

Marģeram Vestermanim ir īpaša vieta gan Latvijas vēsturē, gan Latvijas sabiedrībā, gan mūsu sirdīs. Mana visdziļākā cieņa un pateicība Jums, Vestermaņa kungs, un mani vissirsnīgākie vēlējumi Jums tikpat nerimstošai enerģijai un pāri visam lieliskai un stiprai veselībai!”

Atzinības raksta pasniegšanas ceremoniju rīkoja Izraēlas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI