DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. janvārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latgales reģionā cilvēktirdzniecībai pakļauj uz darbu restorānā uzaicinātu Ķīnas Tautas Republikas pilsoni

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policija aizturējusi personu, kas ar pievilcīgas algas solījumiem uzaicināja darbam kādā Latvijā bāzētā restorānā Ķīnas Tautas Republikas pilsoni, taču vēlāk personu ekspluatēja un, atņemot personu apliecinošus dokumentus, piespieda darbu veikt bez atlīdzības. Tādējādi, persona aptuveni divu mēnešu garumā tika pakļauta cilvēktirdzniecībai. Valodas barjera traucēja upurim pašam rast palīdzību. Tikai pēc veiksmīgas sazināšanās ar savu paziņu interneta vietnē, informācija par šo situāciju nonāca kādā Latvijas nevalstiskās organizācijas rīcībā, kura nekavējoties par to ziņoja Valsts policijai. Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess, iespējamā vainīgā persona aizturēta un atzīta par aizdomās turēto, savukārt cilvēktirdzniecības upuris – atbrīvots, nodrošinot viņam visu nepieciešamo palīdzību.

Izmeklēšanas laikā gūtā informācija liecina, ka kāda Latgales reģionā esoša restorāna īpašnieks, 1978. gadā dzimis vīrietis, 2020.gadā uzsāka meklēt darbinieku savam restorānam no Kīņas Tautas Republikas, solot konkrētu amatu restorānā ar pievilcīgu darba samaksu 1500 eiro apmērā. Uz darba sludinājumu atsaucās kāds 1995. gadā dzimis vīrietis un, ar atbilstoši sakārtotu dokumentāciju, ierodoties Latvijā, viņš tika sagaidīts un izmitināts restorāna īpašnieka norādītā dzīves vietā. Lai arī sākotnēji tika parakstīts darba līgums un līdz ar 2021.gada jūlija vidu persona sāka pildīt amata pienākumus, tomēr samaksa par veikto darbu netika veikta un faktiski turpmāko divu mēnešu garumā persona tika ekspluatēta. Vienlaikus vīrietim tika atņemti arī personu apliecinoši dokumenti un ar draudiem viņš tika piespiests pakļauties darba ekspluatācijai, tādējādi upuris bija nonācis materiālā atkarībā no iespējamā vainīgā un atradās ievainojamības un bezpalīdzības stāvoklī.

Cilvēktirdzniecībai pakļautais vīrietis, gan radīto apstākļu dēļ, gan valodas barjeras dēļ nespēja pats sev rast palīdzību un tikai 20.septembrī pēc veiksmīgas sazināšanās ar kādu Ķīnas Tautas Republikas personu interneta vietnē, informācija par šo situāciju nonāca kādas Latvijas nevalstiskās organizācijas rīcībā, kura nekavējoties par to ziņoja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldei. Pamatojoties uz iegūto informāciju, nekavējoties tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta pirmās daļas par cilvēku tirdzniecību un tika veiktas visas nepieciešamās procesuālās darbības sadarbībā ar Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes kolēģiem. Pēc sākotnējo procesuālo darbību veikšanas, lieta tika nodota atbilstoši kompetencei Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonām, kuras turpināja veikt izmeklēšanu minētajā kriminālprocesā.

Izmeklēšanas laikā tika veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas aizdomās turētās personas dzīves vietā, automašīnā un restorānā, kurā jaunais vīrietis tika nodarbināts bez atlīdzības un to laikā izdevās iegūt materiālus ar pierādījumu nozīmi. 2021. gada 6. oktobrī aizdomās turētā persona tika aizturēta, savukārt cietusī persona atbrīvota, nodrošinot tai arī visu nepieciešamo palīdzību turpmākās izmeklēšanas laikā.

Izmeklēšana lietā vēl turpinās. Jāpiebilst, ka aizdomās turētā persona nav Latvijas valsts piederīgais, tāpēc lietā norisinās arī aktīva starptautiskā sadarbība informācijas iegūšanas un citos ar tiesisko palīdzību saistītos jautājumos. Par inkriminēto nodarījumu, persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Papildus Valsts policija norāda, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu, neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta šajā likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat Valsts policija atgādina, ka, lai arī turpmāk novērstu iespējamos cilvēku tirdzniecības gadījumus un ar to saistītos riskus, ikviens, kura rīcībā ir kāda informācija par iespējamiem cilvēktirdzniecības gadījumiem vai citiem līdzīgiem gadījumiem, vērsties policijā un ziņot par tiem, zvanot 110 vai rakstot e-pastu onap@vp.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI