DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Rīgas mežu” pārziņā nodots par 20 % vairāk galvaspilsētas teritoriju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas dome pašvaldības uzņēmuma “Rīgas meži” apsaimniekošanā no šāda gada nodevusi vairākas jaunas galvaspilsētas zaļās teritorijas – Lucavsalu, AB dambi,  Juglas un Ķengaraga promenādes. Tā rezultātā uzņēmuma pārziņā esošo teritoriju platība palielinājusies par 87 hektāriem (par aptuveni 20%). Kopumā tie ir 399 hektāri galvaspilsētas parku un dārzu (jeb 125 objekti), kā arī tajos esošie elementi: parku tiltiņi, soliņi, ūdens brīvkrāni, strūklakas u.c.

“Rīgas meži” turpinās kopt esošos vēsturiskos apstādījumus un attīstīt jaunās teritorijas. Piemēram, palielināt koku, krūmu un ilggadīgo ziemciešu stādījumus pilsētas parkos. Savukārt ar vasaras ziedu krāšņumu tiks iezīmētas pilsētas iedzīvotāju un tūristu apmeklētākās zonas. Tāpat tiks ieviesti jauni un videi draudzīgāki tehnoloģiskie risinājumi apstādījumu kopšanā. Tas nākotnē ļautu efektīvāk un videi draudzīgāk kopt Rīgas zaļo rotu un samazināt apsaimniekošanas izdevumus. Būtiski, ka šajā gadā paredzēts sākt vairākus ilgtermiņa projektus, kā arī piesaistīt dažādu finanšu instrumentu līdzekļus.

Savukārt, lai uzlabotu atpūtas iespējas un to pieejamību, plānots attīstīt jauno teritoriju izmantošanas iespējas. Piemēram, kopīgi ar Rīgas domi un apkaimēm apzināt katras konkrētās vietas neizmantoto potenciālu, t.sk. radot rekreācijas iespējas. Tāpat uzņēmums attīsta vides izzināšanas un izglītošanas aktivitātes, lai “Rīgas mežu” vides izglītības programma “Zaļā klase” arvien aktīvāk “ienāk” pilsētvidē.

SIA “Rīgas meži” valde kopā ar kapitālsabiedrības padomi secinājusi, ka kvalitatīvai un pilnvērtīgai pašvaldības noteikto uzdevumu veikšanai uzņēmumam 2022.gadā nepieciešams saņemt 4,4 miljonu eiro dotāciju.

Lai samazinātā pašvaldību budžeta situācijā ar pieaugošajiem sociālā atbalsta izdevumiem iegūtu nepieciešamo dotācijas apmēru, “Rīgas meži” rosina rast finansējumu papildus pašvaldības dotācijai, sadalot uzņēmuma iepriekšējo gadu – 2012., 2013. un 2014.gada – nesadalīto peļņu 2,9 miljonus eiro, to izmaksājot dividendēs ar mērķi no šiem līdzekļiem veikt 2022.gadā nepieciešamās dotācijas pilnas summas samaksu. Šo priekšlikumu otrdien, 25.janvārī, atbalstīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti.

“Jau pirms gada analizējot Rīgas meži miljonus investīciju plānus, kļuvis skaidrs, ka tie ir riskanti un negarantē investīciju atdevi nākotnē. Tādēļ uzkrātā peļņa tā vietā novirzīta zaļo teritoriju uzlabošanai, kas būs pieejamas visiem rīdziniekiem. Tas ļauj nesamazināt izdevumus sociālajam atbalstam pašvaldībai īpaši grūtā budžeta gadā,” uzsver komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Par jaunajām teritorijām

“Rīgas mežu” daļas “Dārzi un parki” apsaimniekošanā nodotās jaunās teritorijas ir plašas zaļās zonas ūdens tuvumā:

  • AB dambis ar lielisku Vecrīgas panorāmu, ar vingrošanas, rotaļu u.c. brīvā laika pavadīšanas iespējām,
  • Lucavsala ar aktīvās atpūtas zonām, atpūtas un sportošanas vietām, bijušo dārziņu teritorijām un pasākumu pļavu,
  • Juglas promenāde gar Juglas ezeru (nepilna kilometra garumā) un Ķengaraga promenāde (aptuveni 5 kilometru garumā) ar dažādām atpūtas iespējām.

Visplašākās iespējas jauno ārtelpu izmantošanai ir Lucavsalas daļā, kas izsenis bijusi mazdārziņu teritorija, kurā saglabājušies augļu koku un krūmu stādījumi. Kā viena no idejām, kā izmantot vietas potenciālu iedzīvotāju labā, ir izveidot koplietošanas augļu un garšaugu dārzus. Pastaigu promenādes gar Daugavu un Juglas ezeru ir iecienītas vietas gan aktīvai, gan mierīgai atpūtai, dabas ainavu vērošanai un makšķerēšanai. Arī šeit ir attīstības iespējas.

“Dārzu un parku” speciālisti konstatējuši, ka atsevišķās vietās jaunajās teritorijās jāveic zaļās zonas sakopšana – jāizzāģē biezie krūmāji, jāsakopj koku vainagi un dekoratīvo krūmu stādījumi. Tāpat nepieciešama vairāku labiekārtojuma elementu, piemēram, soliņu, atkritumu urnu, rotaļlaukumu ierīču nomaiņa vai remonts u.c. uzlabojumi. Līdzīgi kā jau pārziņā esošajos parkos un dārzos, arī jaunajās teritorijās tiks īstenota videi vēl draudzīgāka un ilgtspējīgāka apsaimniekošana.

Par SIA “Rīgas meži”

SIA “Rīgas meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Rīga ir lielākā Eiropas pilsēta – mežu īpašniece un viena no lielākajām mežu īpašniecēm Latvijā.

“Rīgas mežiem” ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava un kokzāģētava “Norupe”. Uzņēmums īsteno vides izglītības programmu “Zaļā klase”; “Rīgas mežu” pārziņā ir arī kultūras un atpūtas parks “Mežaparks”.

Uzņēmuma objekti atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Uzņēmums pārvalda 62 000 ha mežu, 399 ha dārzu, parku, skvēru un apstādījumu (125 objekti). “Rīgas meži” rūpējas par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI