DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

NBS aicina Latvijas pilsoņus brīvprātīgi apgūt rezervistu militārās apmācības kursu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālie bruņotie spēki no 6. līdz 28. augustam organizēs rezervistu militārās apmācības kursu, kura mērķis ir brīvprātīgi valsts aizsardzībā iesaistīt pēc iespējas vairāk Latvijas pilsoņu, dodot iespēju iepazīt militāro vidi un apgūt militārās pamatzināšanas.

“Šī brīža un tuvāko gadu drošības situācija nemainīsies, tāpēc Latvijas aizsardzība nav iespējama bez pilsoņu iesaistes. Militāri apmācīti Latvijas iedzīvotāji ir ienaidnieka ļaunākais bieds, jo tas nozīmē, ka ne tikai Nacionālie bruņotie spēki un Zemessardze, bet arī lielākā sabiedrības daļa militāra konflikta gadījumā neapjuks, bet būs gatava kopā aizsargāt to, kas katram dārgs – savu ģimeni, tuviniekus, māju, ciematu un valsti. Ikvienam šīs valsts iedzīvotājam ir jāsaprot, ka tikai no mums pašiem būs atkarīgs, vai spēsim nosargāt Latviju, tāpēc aicinu Latvijas pilsoņus pieteikties rezervistu militārās apmācības kursam,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Mācībās Alūksnē un Skrundas apkārtnē trīs nedēļu laikā būs iespējams apgūt militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, piemēram, ieroču, šaušanas un sakaru apmācību, spēju orientēties normatīvajos aktos, lauka kaujas iemaņas, topogrāfiju, orientēšanos un medicīnu. Savukārt kolektīvās apmācības līmenī tiks apgūtas lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks - operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu. Apmācība noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot arī teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Apmācībai var pieteikties elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu līdz 17. jūlijam, kas pieejama Nacionālo bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Rezervistu militārā apmācība”.

Rezervisti tiks nodrošināti ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, kā arī ar formas tērpu, nepieciešamo inventāru un karavīra uzturdevu, kas ir 9,96 eiro dienā vai tiks nodrošināti ar ēdināšanu. Par katru militāro mācību dienu rezervistiem izmaksās kompensāciju, sākot no 29,75 eiro dienā.

Rezervistu apmācības laikā Nacionālie bruņotie spēki sagatavos pilsoņus valsts aizsardzībai. Valsts apdraudējuma situācijas gadījumā būs nepieciešams iesaistīt dažādu profesiju pārstāvjus, tostarp, ārstus, šoferus, pavārus, mehāniķus un citus, un katram no viņiem būs sava loma un nozīme valsts aizsardzībā, tāpēc mācībām aicināti pietiekties visdažādāko profesiju pārstāvji.

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss, savukārt mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā.

Dalībnieki, kuri sekmīgi būs apguvuši apmācības kursu, dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību un mobilizācijas norīkojumu, un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Mācībām aicināti pieteikties visi Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Īpaši aicināti pieteikties ir jaunieši vecumā no 18 gadiem, vidusskolu absolventi, studējošie un ikviens, kurš vēlas jēgpilni pavadīt vasaras brīvlaiku, ar mērķi iepazīt militāro vidi un, iespējams, pēc apmācības kursa beigšanas izvēlēties veidot tālāko karjeru profesionālajā dienestā vai dienestā Zemessardzē. Tāpat aicināti pietiekties ir Latvijas pilsoņi, kuri iepriekšējos gados darbojušies Jaunsardzē vai apguvuši valsts aizsardzības mācības programmu, bet nav kļuvuši par rezerves karavīriem. Aicināti arī karavīri, kuri atvaļināti no profesionālā dienesta vai zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, un nav apguvuši pamatapmācības kursu individuālās apmācības līmenī, kā arī civilie darbiniekus, kas strādā aizsardzības nozarē.

Šogad pirmo gadu tiks izvērsti četri iesaukšanas centri, kas darbosies 22. un 23. jūlijā:

  • Rīga, Krustabaznīcas ielā 9, (Zemessardzes 1. Rīgas brigādes atbildībā);
  • Valmiera, Meža iela 12A, (Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes atbildībā);
  • Jēkabpils, Rīgas iela 199, (Zemessardzes 3. Latgales brigādes atbildībā);
  • Kuldīga, (Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildībā).

Interesenti varēs ierasties savai dzīvesvietai tuvākajā iesaukšanas centrā, kur uz vietas tiks pārbaudīti personas dati, atbilstība prasībām, veikta medicīniskā pārbaude un dots slēdziens par dalību militārās apmācības kursā.

Ar papildus jautājumiem par mācību norisi aicinām vērsties Rezerves personāla uzskaites birojā, zvanot uz tālruņa numuru 67800270 vai, rakstot e-pastu: rezervists@mil.lv.

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 6000 militāri sagatavotu rezerves karavīru.

Nacionālie bruņotie spēki rezervistu militārās apmācības kursus organizē kopš 2018. gada.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI