DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrs uzturēsies vizītē Čehijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 24. janvārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzturēsies darba vizītē Prāgā, Čehijā, lai ar Čehijas aizsardzības ministri Janu Černočovu (Jana Černochova) pārrunātu aktuālos starptautiskās drošības politikas jautājumus un abu valstu sadarbību aizsardzības jomā.

Tikšanās laikā A. Pabriks iepazīstinās Čehijas aizsardzības ministri ar Latvijas skatījumu uz Krievijas izvirzītajām prasībām pret NATO un ASV un Krievijas militārajām aktivitātēm pie Ukrainas robežas, kā arī Latvijas iespējām sniegt atbalstu Ukrainai aizsardzības stiprināšanā.

Tāpat amatpersonas pārrunās sadarbību NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā, kurā Čehija piedalās ar vairāk nekā 50 karavīriem, militārajiem inženieriem, un vairākām bruņoto spēku tehnikas vienībām.

Tuvojoties Čehijas prezidentūrai ES Padomē šī gada otrajā pusē, aizsardzības ministri apspriedīs ES stratēģiskā līmeņa dokumentā “Stratēģiskais kompass drošībai un aizsardzībai” iekļaujamos jautājumus, tostarp, ES attiecības ar Krieviju, Eiropas ātrās reaģēšanas spēku izveidi un sadarbību sabiedroto vidū drošības stiprināšanā.  

Pārrunājamo jautājumu vidū būs arī Latvijas un Čehijas sadarbības iespējās aizsardzības industrijas jomā, gan veicinot abu valstu uzņēmumu sadarbību, gan kopīgi piedaloties Eiropas Aizsardzības fonda projektos, gan īstenojot starpvaldību sadarbību.

Vizītes laikā A. Pabriks tiksies arī ar Čehijas parlamenta augšpalātas Senāta Ārlietu, aizsardzības un drošības komisijas deputātiem, lai apspriestu drošības situāciju Eiropā un sadarbību tās stabilizēšanā.

Čehija sniedz būtisku ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, atbalstot NATO patrulēšanas misiju gaisa telpā virs Baltijas valstīm un piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā. Kaujas grupas karavīri piedalās mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot tās solidaritāti un apņēmību aizstāvēties pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Šogad apritēs pieci gadi kopš daudznacionālo kaujas grupu izvietošanas Baltijas valstīs un Polijā.  Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI