DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Izstrādāts Rīgas pašvaldības sabiedrības veselības stratēģiskais plāns līdz 2027. gadam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja trešdien, 5. janvārī, apsprieda izstrādāto galvaspilsētas pilsētas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģisko plānu 2022.- 2027. gadam, kas ir turpinājums iepriekšējo desmit gadu stratēģijai “Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā”.

Šis plāns iezīmē redzējumu, kā uzlabot Rīgas iedzīvotāju veselību, identificējot galvenās sabiedrības veselības problēmas un nosakot prioritātes un stratēģiskos darbības virzienus.

“Sabiedrības veselības stratēģiskais plāns ir veidots balstoties uz rīdzinieku veselības datu analīzi. Sabiedrības iesaiste līdz šim “Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā” pierāda, ka piedāvātās programmas ir kvalitatīvi sagatavotas un tās iedzīvotājiem ir vajadzīgas,” norāda komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs.

“Eurostat” dati liecina, ka Latvijā aizvien ir viens no visaugstākajiem ar profilaksi novēršamas mirstības un ar ārstēšanu novēršamās mirstības rādītājiem Eiropas Savienībā. Kamēr Latvijā šis rādītājs ir 328,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, vidēji ES 160,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

“Vienmēr esmu uzsvēris, ka preventīviem pasākumiem ir milzīga loma gan sabiedrības veselības, gan sociālo pakalpojumu jomā. Tāpēc uzskatu, ka šī stratēģija ir pašvaldības un sabiedrības sadarbības plāns, kuras rezultātā kļūstam par veselīgāku, iekļaujošāku un gudrāku sabiedrību. Mēs apzināmies, ka pilsētas iedzīvotāju veselība ir vērtība, tāpēc investīcijas tajā ir ilgtermiņa ieguldījums visas sabiedrības attīstībā,” uzsver V. Kleinbergs.

Dati rāda, ka Rīgas lielākie izaicinājumi ir saistīti ar starpsektorālas sadarbības veicināšanu un ātru reaģēšanu uz sabiedrības krīzēm, proaktīvi apvienojot resursus un sasniedzot kopīgus mērķus. Svarīgi ir gan nodrošināt visiem rīdziniekiem pieejamu veselības aprūpi, gan izglītot pilsētas iedzīvotājus par veselīga dzīvesveida un uztura jautājumiem, neaizmirstot par Covid-19 pandēmijas radīto ietekmi arī uz cilvēku psihoemocionālo labklājību, tostarp bērniem un jauniešiem.

Plānā izvirzītas trīs prioritātes:

  • Iedzīvotāju veselīga dzīvesveida veicināšana un slimību profilakse;
  • Nevienlīdzības mazināšana sabiedrības veselības jomā, saskaņā ar principu “Neatstāt nevienu novārtā”;
  • Veselīga pilsētvide.

Komitejas sēdē tika atbalstīti izstrādātās stratēģijas mērķi, prioritātes un rīcības virzieni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI