DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. decembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
2
2

2021. gadā attīstīta sadarbība ar pašmāju militāro industriju valsts aizsardzības stiprināšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gadā Aizsardzības ministrija turpināja sekmēt Latvijas aizsardzības industrijas attīstību un piegāžu drošību, iesaistot pašmāju uzņēmumus un pētniecības iestādes Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstības projektu īstenošanā  un nozares lielākajos ārvalstu iepirkumos.

“Lai stiprinātu gan Nacionālos bruņotos spēkus, gan arī valsts ekonomiku, šogad aktīvi strādājām pie aizsardzības nozares sadarbības ar Latvijas uzņēmējiem, zinātniekiem un universitātēm, sekmējot gan mūsu armijas apgādi, gan ražotspēju un eksporta attīstību. Gan aizsardzības nozarei, gan industrijai īpaši nozīmīgs šogad bija noslēgtais līgums ar Somiju par kopīgu bruņumašīnu izstrādi un ražošanu, kurā tiks iesaistīti mūsu uzņēmēji,” pauž aizsardzības ministrs A. Pabriks.

Šogad parakstītā vispārīgā vienošanās ar Somijas Aizsardzības ministriju par vairāk nekā 200 Latvijas apstākļiem piemēroto 6x6 bruņu transportlīdzekļu piegādi no uzņēmuma “Patria” līdz 2029. gadam paredz vietējo uzņēmumu sadarbību ar Somijas partneriem jauno bruņumašīnu pētniecībā un izstrādē, veicot to uzturēšanu, remontu un nākotnē iespējamo modernizāciju.

Latvijas apakšuzņēmēju iesaiste lielākajos aizsardzības nozares ārvalstu iepirkumos ir piegādes drošības apsvērumos balstīta prasība, kura tiks konsekventi ievērota arī turpmākajos Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstības projektos.

Stiprinot piegāžu drošību militāras krīzes situācijā, Aizsardzības ministrija šogad turpināja attīstīt sadarbību ar stratēģiski svarīgu produktu ražotājiem Latvijā, tostarp, munīcijas piegādes projekta ietvaros veicot Latvijā ražotās munīcijas testēšanu un uzsākot pirmās piegādes. Tāpat tika turpināta sadarbība  ar uzņēmumu “UAV Factory”, ar kuru noslēgts līgums par bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi un uzturēšanu, lai stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas.

Aizsardzības ministrija turpināja atbalstīt Latvijas industrijas iesaisti jaunizveidotā Eiropas Aizsardzības fonda projektos, kas no 2021. gada aizstāj Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmu, kura darbojās no 2019. līdz 2020. gadam.

Līdz šim sniegtā atbalsta rezultātā Latvijas uzņēmuma “Exonicus” vadītais konsorcijs šogad uzvarēja Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas projektu konkursā, saņemot finansējumu 2,24 miljonu eiro apmērā virtuālā traumu simulatora izstrādei. Turklāt uzņēmums tika novērtēts visaugstāk no visiem mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā startējušiem Eiropas uzņēmumiem.

Latvijas vadītā konsorcija projekta “VireTS” mērķis ir izstrādāt traumu simulatoru, kas paredzēts virtuālai apmācībai daudznacionālām militārā medicīniskā personāla komandām ar pamata medicīnisko pamatizglītību un ierobežotu pieredzi medicīniskā atbalsta sniegšanā kaujas operācijās un lielu starpgadījumu gadījumā.

Tāpat pašmāju tehnoloģiju uzņēmums “LMT” šogad uzsāka dalību Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas projektā FAMOUS (European Future Highly Mobile Augmented Armoured Systems), kas paredz augstas mobilitātes sauszemes bruņu transportlīdzekļu izstrādi.

Projekta FAMOUS īstenošanu koordinē Somijas aizsardzības industrijas uzņēmums “Patria”, un projektā plānots iesaistīt arī Latvijas uzņēmumus, kuri pašlaik piedalās Latvijas - Somijas 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecības un izstrādes projektā un nākotnē piedalīsies 6x6 transportlīdzekļu iepirkuma līguma realizēšanā.

Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas līdzfinansējumu 2020. gada projektu uzsaukuma ietvaros šogad saņēma visi pieci starptautiskie konsorciji, kuros piedalījās Latvijas uzņēmumi, lai attīstītu inovatīvas tehnoloģijas arī tādās jomās kā mākslīgā intelekta pielietojamība, jūras pretmīnu spējas un pretzemūdens karadarbības risinājumi.

Šogad aizsardzības nozare arī turpināja atbalstīt uzņēmuma “LMT” dalību vienā no Eiropas vadošajiem aizsardzības nozares projektiem iMUGS (integrated Modular Unmanned Ground System), kura mērķis ir izstrādāt modulārus un pielāgojamus bezpilota sauszemes transportlīdzekļus. Sadarbības ietvaros Ādažu poligonā notika demonstrācija, kuras laikā kaujas laukam līdzīgos apstākļos tika izspēlēti dažādi scenāriji, izmantojot bezpilota sauszemes transportlīdzekļus un citas progresīvas militārās tehnoloģijas.

Tāpat šogad tika ieviesta Valsts pētījumu programma aizsardzības inovācijām, kuras mērķi ir sekmēt tehnoloģiju pārnesi, inovatīvu lietišķi izmantojamu risinājumu un produktu attīstību atbilstoši valsts aizsardzības nozares, kā arī NATO politikas plānošanas dokumentos noteiktajām aizsardzības tehnoloģiju prioritātēm.

Šīs programmas pirmajā konkursā uzvarēja trīs Rīgas Tehniskās universitātes iesniegtie projekti, kuru īstenošanai līdz 2023. gada beigām tiks atvēlēti 1 283 445 eiro. Projekti paredz uzlabot elektromagnētisko aizsardzību un kiberdrošību lauka apstākļos, radīt uzlabotas ballistiskās aizsargvestes prototipu un kompozītu bezpilota lidaparātu aizsardzībai no tiešās enerģijas ieročiem.

Lai atbalstītu inovatīvu militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstību, Aizsardzības ministrija šogad jau ceturto gadu rīkoja grantu projektu konkursu, kā prioritārās tēmas nosakot bezpilota sistēmas, kiberdrošību, elektronisko karadarbību un bruņojumu. 2021. gada grantu projektu konkursa līdzfinansējumam kopumā paredzēti 400 000 eiro.

Jau ziņots, ka 2021. gadā  Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas struktūrā darbu sāka Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centrs, lai veicinātu jaunāko tehnoloģiju testēšanu un ieviešanu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Viena no centra būtiskākajām funkcijām ir atbalsta sniegšana pašmāju ražotājiem un inovāciju uzņēmumiem jaunu, augstas pievienotās vērtības un eksportspējīgu tehnoloģiju

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI