DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

2021. gadā RTU noslēdz līdz šim lielāko licences līgumu skaitu ar uzņēmumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gadā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) noslēgusi septiņus licences līgumus ar vietējiem un starptautiskajiem uzņēmumiem par tehnoloģiju komercializāciju.

Uzņēmumi licencējuši zinātnieku veikumu trīs jomās: mikrobioloģija, molekulārā ģenētika un vides inženierzinātne; ilgtspējīgi materiāli un ražošanas tehnoloģijas; informācijas un komunikāciju tehnoloģijas.

«Lieliskais sniegums parāda zinātnieku gatavību iesaistīties komercializācijas procesā, kas ne vienmēr ir vienkāršs un prasa laiku, uzņēmību un ciešu sadarbību. Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs šajā gadā ir strādājis dinamiskā tandēmā ar zinātniekiem, realizējot tehnoloģiju licencēšanas procesu. Lepojamies ar mūsu zinātniekiem un kopīgo sasniegumu!» uzsver RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa. Viņa norāda, ka noslēgtais licenču līgumu skaits ir uzskatāms par lielisku rezultātu tehnoloģiju komercializācijā.

RTU piedāvā komersantiem licencēt intelektuālo īpašumu, kam piemīt potenciāls izmantošanai jaunu vai uzlabotu produktu vai pakalpojumu radīšanā. Licencēšanas gadījumā uzņēmumiem tiek piešķirtas tiesības jeb atļauja izmantot RTU intelektuālo īpašumu komerciāliem mērķiem. Starp licencētajām tehnoloģijām ir, piemēram, RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta zinātnieku izstrādātais siltumizolācijas materiāls no lignocelulozes biomasas un dabiskas izcelsmes saistvielas, ko var izmantot termoiepakojuma izgatavošanai dabai nedraudzīgā polistirola vietā. Šo zinātnieku veikumi licencēja divi uzņēmumi – SIA «Forma» un SIA «ZARO». Savukārt pavasarī pirmajā RTU rīkotajā intelektuālā īpašuma izsolē tiesības izmantot RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģiju fakultātes zinātnieku radītu risinājumu, kas prognozē sabiedriskā transporta ierašanās laiku, ieguva kartogrāfijas un ģeotelpiskās inteliģences risinājumu uzņēmums SIA «Jāņa sēta».

RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs atbalsta RTU zinātnieku iesaisti valorizācijas aktivitātēs, nodrošina universitātes intelektuālā īpašuma pārraudzību un aizsardzību, veicina inovāciju un tehnoloģiju pārneses attīstību, nodrošinot zinātnisko pētījumu rezultātu īstenošanu komerciāli pielietojamā veidā. L. Eliņa uzsver, ka tehnoloģiju licencēšana nav vienkāršs process, centrs ir ieguldījis daudz laika, lai izveidotu licencēšanas sistēmu un ieviestu to reālā darbībā. «Ir gandarījums par sasniegto, tuvāko divu gadu laikā mēs plānojam licencēt vēl ap 20 tehnoloģiju,» viņa piebilst.

Tehnoloģiju pārnese RTU notiek dažādos veidos, piemēram, ik gadu tiek realizēti arī vidēji 120–150 līgumpētījumi ar uzņēmumiem, pēc to pasūtījuma radot jaunas tehnoloģijas, risinājumus un uzlabojumus. Pēdējo pāris gadu laikā RTU šādi ir sadarbojusies ar vairāk nekā 500 dažādiem uzņēmumiem. Tas apliecina uzņēmumu uzticēšanos un novērtējumu, kā arī universitātes kompetenci.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI