DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Apstiprināts likums Interreg programmu vadībai 2021.-2027.gadam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais likumprojekts ““Eiropas Savienības Kohēzijas politikas mērķa “Eiropas teritoriālā sadarbība” (Interreg) 2021.–2027.gadam programmu vadības likums” (likums). 

Likumprojekts nosaka, ka 2021.-2027.gadu periodā Latvijā tiks īstenotas pārrobežu sadarbības programmas,  INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programma, INTERREG EUROPE, URBACT IV un ESPON 2030 starpreģionu sadarbības programmas, kā arī INTERACT IV programma, kas ir vērsta uz teritoriālās sadarbības programmu labu pārvaldību. 

Eiropas teritoriālā sadarbība veicina harmonisku ekonomisko, sociālo un teritoriālo attīstību visos Eiropas Savienības reģionos.  

Interreg programmu un projektu darbība ir vērsta uz vairāku dalībvalstu kopēju problēmu risināšanu un reģionu potenciāla izmantošanu noteiktā jomā, piemēram, inovāciju, uzņēmējdarbības, mobilitātes, nodarbinātības, integrācijas, vides aizsardzības un ilgtspējas, pilsētvides attīstības, institucionālās pārvaldības jomās, u.c. Dažādu dalībvalstu nacionālā reģionālā un vietējā līmeņa projektu partneru kopīgu aktivitāšu īstenošanas rezultātā notiek zināšanu un pieredzes pārnese, kapacitātes stiprināšana, pakalpojumu un infrastruktūras attīstība, pārrobežu investīcijas un aprīkojuma iegāde, sniedzot ieguldījumu reģionu iedzīvotāju labklājībā. 

Lai veicinātu Latvijas reģionu attīstību un konkurētspēju starptautiskā mērogā 2014.–2020.gada ES fondu plānošanas periodā Interreg programmu ietvaros kopumā ir apstiprināti 504 projekti, kuros vairāk kā 1100 Latvijas institūciju sadarbojas ar gandrīz 4000 institūcijām no 27 ES dalībvalstīm, Lielbritānijas, Norvēģijas, Šveices, Krievijas un Baltkrievijas, piesaistot Latvijas reģionu attīstībai gandrīz 124 milj. eiro inovāciju, uzņēmējdarbības, vides, klimata, tūrisma, kultūras, nodarbinātības, transporta un citu jomu attīstībai.

Šobrīd notiek 2021.–2027.gada perioda Interreg programmu sagatavošanas un apstiprināšanas process, to īstenošanu plānots uzsākt 2022.gadā. Līdz ar likuma pieņemšanu  Saeimā tiks izveidota normatīvā bāze Interreg programmu efektīvai, caurskatāmai un pareizas finanšu vadības principiem atbilstošu vadībai Latvijā, kam sekos attiecīgo Ministru kabineta noteikumu izstrāde. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI