DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pārbaudot 164 trauksmes sirēnas, darbības traucējumi konstatēti 10

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 17.decembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru visā Latvijā ieslēdza trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību – trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, iespējamos bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā, skaņas signāla dzirdamību un citus tehniskos parametrus.

No šodien pārbaudītajām 164 trauksmes sirēnām, sakaru problēmas konstatētas 10. Par visiem pārbaudes laikā konstatētajiem traucējumiem, VUGD informēs Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kas atbild par trauksmes sirēnu tehnisko uzturēšanu.

“Trauksmes sirēnas ir paredzētas, lai izplatītu brīdinājumu iedzīvotājiem par katastrofas situāciju vai iespējamo apdraudējumu, savukārt elektroniskie plašsaziņas līdzekļi (Latvijas sabiedriskie mediji – “Latvijas televīzijas” kanāli LTV1 un  LTV7, vai “Latvijas radio” apraides kanāli) tiek izmantoti, lai sabiedrībai izplatītu aktuālo informāciju par notikumu un turpmāko rīcību.

Ir būtiski regulāri pārbaudīt trauksmes sirēnas, lai, ja būtu nepieciešams tās izmantot reālā apdraudējuma situācijā, tas nostrādātu bez aizķeršanās.” norāda VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks pulkvedis Ivars Nakurts.

Trauksmes sirēnu pārbaudes rezultāti:

  • Rīgā un Rīgas reģionā no 55 izvietotajām sirēnām  četrām konstatētas sakaru problēmas
  • No 29 Kurzemē izvietotajām trauksmes sirēnām divām konstatētas sakaru problēmas;
  • Zemgalē no 23 izvietotajām sirēnām vienai konstatēta sakaru problēmas;
  • Latgalē no 29 izvietotajām sirēnām vienai konstatēta sakaru problēmas;
  • Vidzemē no 28 izvietotajām sirēnām divām konstatētas sakaru problēmas.

Šodien VUGD 112 zvanu centri saņēma 28 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas. Līdztekus sirēnu pārbaudei tika pārbaudīta sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem (TV un radio), ar kuriem VUGD ir noslēgts līgums par informācijas pārraidīšanu sabiedrībai.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē, šī gada 28.jūnijā, no pārbaudītajām 139 trauksmes sirēnām, septiņām tika konstatētas tehniskas nepilnības.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2017.gada 8.augusta noteikumiem Nr.440 “Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas izveidošanas, darbības un finansēšanas kārtība”, trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Papildus VUGD informē, ka šī gada 13.aprīlī Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto risinājumu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai, kas paredz nākotnē Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, lai apdraudējuma situācijās iedzīvotāji varēt saņemt agrīno brīdināšanu uz saviem mobilajiem telefoniem. Šūnu apraide ir progresīva tehnoloģija, kas apvieno divus nozīmīgus agrīnās brīdināšanas sistēmas elementus – brīdināšanu un informēšanu. Tas nozīmē, ka personas, kuras atradīsies apdraudētajā teritorijā, uz saviem mobilajiem tālruņiem vienlaikus saņems informāciju par apdraudējumu, kā arī par ieteicamo rīcību. Šūnas apraides sistēmu būs iespējams izmantot, neatkarīgi no apdraudējuma skartās teritorijas lieluma un mobilā tālruņa abonentu daudzuma konkrētajā teritorijā.

Šūnu apraides sistēmas risinājuma ieviešanai paredzēts piesaistīt Eiropas Savienības fonda 2021.-2027.gada plānošanas perioda Darbības programmas specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt pielāgošanos klimata pārmaiņām, risku novēršanu un noturību pret katastrofām” līdzekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI