DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

No ziemas sezonas sākuma 78 adresēs pašvaldība veikusi piespiedu ietvju sakopšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas domes Administratīvā inspekcija laika posmā no 30.novembra līdz 14.decembrim izdevusi 202 administratīvos aktus, no tiem 199 administratīvie akti nodoti Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei piespiedu izpildes realizācijai.

No šiem 199 administratīvajiem aktiem, piespiedu sakopšanas izpildes lēmumi noteikti 138 adresēs. No tām 78 (57%) adresēs tīrīšanu veica pašvaldības nolīgts komersants, kopā notīrot 7236 kvadrātmetrus. Savukārt 60 (43%) adresēs tīrīšanu veica pats īpašnieks vai apsaimniekotājs.

Tostarp Rīgas pašvaldības policijā no 29.novembra līdz 14.decembrim uzsākti 259 administratīvo pārkāpumu procesi. Kopš sezonas sākuma policijā saņemta informācija par 104 gadījumiem, kuros gājēji guvuši traumas – 96 no tiem, nokrītot uz ietves, bet astoņos gadījumos trauma gūta no jumta krītoša sniega vai ledus dēļ. Tāpat saņemta informācija par 15 krītoša sniega vai ledus bojātām automašīnām.

Administratīvo pārkāpumu procesi pārsvarā uzsākti gadījumos, kuros ir nodarīts kaitējums (gūta trauma vai bojāts īpašums) un par nenotīrītiem jumtiem.

Pašvaldība atgādina, ka pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi paredz gājēju ietvju un pagalma celiņu attīrīšanu no sniega un pretslīdes materiāla kaisīšanu. Sakopšanas darbi veicami katru dienu līdz plkst. 8, nodrošinot gājēju drošu pārvietošanos.

Ietves nav obligāti pilnībā jāatbrīvo no apledojuma, jo šāda prasību izpilde ir nesamērīga, un tā rosina pārmērīgu sāls lietošanu. Sniega un apledojuma laikā ietves attīrāmas vismaz 50% apjomā no kopējā to platuma, bet ne mazāk kā 1,5 m platumā.

Tāpat arī namu īpašniekiem ir jānodrošina sniega un ledus notīrīšanu no balkoniem, lodžijām, būvju jumtiem un lāsteku nolaušanu, lai nepieļautu sniega un ledus krišanu no jumtiem, dzegām, ūdens notekcaurulēm un balkoniem. Savukārt situācijās, kad tiek apdraudēta gājēju un transportlīdzekļu drošība, jāveic bīstamo vietu norobežošana.

Pašvaldība atgādina, ka norobežošana nav efektīvs apdraudējuma novēršanas veids, un bīstamība jānovērš pēc iespējas ātrāk, nepieļaujot ilgstošu norobežojošo lentu izmantošanu.

Par savlaicīgu ietvju un ēku jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma Rīgas domes saistošie noteikumi paredz administratīvos sodus. Maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 350 eiro, bet juridiskām personām – 1400 eiro.

Par nenotīrītām ietvēm vai jumtiem iedzīvotāji aicināti ziņot pašvaldībai:

  • Apkaimju iedzīvotāju centram – +37180000800 vai aic@riga.lv;
  • Rīgas pašvaldības policijai (RPP) – 110 vai RPP aplikācijā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI