DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Atklās LLU Veterinārmedicīnas fakultātes Klīnisko pētījumu centru un mācību laboratorijas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 20. decembrī plkst. 10.00 atklās atjaunotās Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes telpas Jelgavā, kurās izveidots Klīnisko pētījumu centrs, mācību laboratorijas un citas studiju telpas, informē Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko.

Atklāšanā piedalīsies zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, LLU rektore, akadēmiķe Irina Pilvere un fakultātes akadēmiskā saime.

Aicinām arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus piedalīties šajā pasākumā, savu dalību piesakot un sazinoties ar LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekānu Kasparu Kovaļenko (tālr. 29344433, kaspars.kovalenko@llu.lv). Pasākums norisināsies epidemioloģiski drošajā jeb “zaļajā” režīmā. Tāpēc aicināsim dalībniekiem uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu, kā arī ievērot citus epidemioloģiskās drošības noteikumus.

LLU Veterinārmedicīnas fakultāte izvietota ēkā K. Helmaņa ielā Jelgavā kopš 1964. gada, un to veido vairāku korpusu kopums. Savulaik ēka izbūvēta speciāli fakultātes vajadzībām un jau vairākas veterinārārstu paaudzes to atpazīst kā savu Alma mater. Lai gan pēdējās desmitgades laikā fakultātei blakus attīstīta moderna Veterinārā klīnika, vairākos tās mācību un pētniecības korpusos atjaunošanas darbi noslēgušies vien šī gada decembrī. 

Kopš 2020. gada sākuma mērķtiecīgi, kombinējot dažādus finansējuma avotus, atjaunots fakultātes galvenais jeb A korpuss, kurā galvenokārt izvietotas studiju telpas un mācību laboratorijas, un izbūvēts C korpuss, kurā izveidots jaunais Klīnisko pētījumu centrs. Kopumā būvniecībā, energoefektivitātes uzlabošanā, studiju un pētniecības vides un infrastruktūras modernizēšanā dažādās ēkas daļās ieguldīti 2,8. milj. eiro. Ar Zemkopības ministrijas atbalstu 211 tūkst. eiro apmērā šajā gadā īstenots iekštelpu remonts.

“Bieži vien mēs piemirstam, cik veterinārmedicīnai ir liela nozīme mūsu ikdienā. Tās ir ne tikai rūpes par dzīvnieku, tostarp mājlopu, labturību un veselību, bet arī par pārtikas drošumu, kas savukārt ir cieši saistīta ar cilvēku veselību. Mēs redzam, ka Latvijā šīs profesijas prestižs aizvien pieaug, tāpēc es ceru, ka šis ieguldījums palīdzēs piesaistīt vēl vairāk spožus prātus, kuri varēs mācīties modernā vidē un lai pēc tam turpinātu darbu savā nozarē, Latvijā,” teica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Atklāšanas laikā būs iespēja apskatīt A korpusā izvietotās mācību laboratorijas – Pārtikas higiēnas mācību laboratoriju, Osteoloģijas laboratoriju, Histoloģijas mācību laboratorijas. Tāpat tiks atklātas studentu vajadzībām atjaunotās semināru un lekciju telpas, Osteoloģijas un fakultātes muzeji.

Savukārt C korpusā jaunizveidotajā Klīnisko pētījumu centrā būs iespēja iepazīties ar divām laboratorijām – Embriju transferences laboratoriju un SEG emisiju pētniecības laboratoriju. Pēdējā no tām izvietotas Latvijā unikālas SEG emisiju mērīšanas biokameras.  Centrā izvietotas arī vairākas telpas dzīvnieku izvietošanai.

Veterinārmedicīnas fakultāte ir viena no senākajām LLU fakultātēm, kas savulaik dibināta 1919. gadā Latvijas Augstskolas sastāvā un atradusies Rīgā. Mainoties vietām un nosaukumiem, savu pašreizējo mājvietu Jelgavā, K. Helmaņa ielā 8, fakultāte ieguva 1964. gadā. Fakultāte īsteno studijas veterinārmedicīnā kā 2. līmeņa profesionālo studiju programmu un doktora studiju programmu. Fakultātei ir piešķirta starptautiskā EAEVE akreditācija, un to kā savu studiju vietu izvēlas topošie veterinārārsti ne vien no Latvijas, bet visas Eiropas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI