DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks piedalīsies ANO sanāksmē par miera uzturēšanas jautājumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

7. un 8. decembrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalīsies Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) tiešsaistes sanāksmē par miera uzturēšanas jautājumiem, kas tiks organizēta Seulā, Korejas Republikā.

Aizsardzības ministrs sanāksmes sesijā “Partnerships, Training, and Capacity Building” iepazīstinās ar Latvijas ieceri palielināt dalību ANO misijās un veikt iemaksu ANO Miera veidošanas fondā,  tādā veidā atbalstot ANO projektus, kas vērsti uz atvērtas un drošas digitālās vides veidošanu.

Sanāksmē piedalīsies valdību pārstāvji no vairāk nekā 90 ANO dalībvalstīm, lai pārrunātu ANO miera uzturēšanas misiju un operāciju stiprināšanu, ņemot vērā aktuālos globālās drošības izaicinājumus.

Apspriežamo jautājumu vidū būs moderno tehnoloģiju un medicīnas spēju attīstīšana ANO miera uzturēšanas operācijās, personāla drošības sekmēšana, iniciatīva “Sievietes, miers un drošība”, kā arī vides aizsardzība, izmantojot atjaunīgos energoresursus.

Tāpat tiks pārrunāti ANO miera uzturēšanas operāciju politikas plānošanas dokumenti periodam no 2021. līdz 2023. gadam, kas, cita starp, paredz sekmēt miera uzturēšanas operāciju efektivitāti, kā arī atbalsta mobilizēšanu politiskiem risinājumiem un ANO spēku aprīkojuma un apmācību nodrošināšanai.  

Kopš 2016. gada Latvija sniedz savu ieguldījumu ANO miera uzturēšanā, piedaloties ANO vadītajā stabilizācijas misijā Mali “MINUSMA”. Līdz ar atbalstu šai misijai tiek stiprinātas ANO pozīcijas Mali un reģionā kopumā, lai nodrošinātu mieru, īstenotu samierināšanas procesu, aizsargātu civiliedzīvotājus un veicinātu cilvēktiesību ievērošanu, kā arī novērstu krīzes eskalāciju kaimiņu valstīs.

ANO sistēmas ietvaros Latvija ir bijusi ievēlēta tādās nozīmīgās ANO struktūrās kā, piemēram, Cilvēktiesību padome, Ekonomisko un sociālo lietu padome un Sieviešu statusa komisija. Latvija ir pieteikusi savu kandidatūru dalībai ANO Miera veidošanas komitejā 2022. gadā. Savukārt turpmākajai piecgadei Latvija izvirzījusi mērķi kļūt par ANO Drošības padomes dalībvalsti 2026.–2027. gadā. 

ANO ir pirmā globālā organizācija, kurai Latvija pievienojās uzreiz pēc neatkarības atgūšanas –  1991. gada 17. septembrī. Šajā dienā pie ANO mītnes Ņujorkā, ASV, svinīgā ceremonijā mastā tika pacelti triju Baltijas valstu karogi, tādējādi simbolizējot Baltijas valstu atgūto neatkarību, suverenitāti un pilnvērtīgu atgriešanos starptautiskajā apritē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI