DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: kā ES dalībvalstij mums primāri jābūt pieejamai tieši Eiropas ideju, diskusiju un zināšanu telpai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

3. decembrī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valdi, lai pārrunātu aktuālos jautājumus izglītības nozarē. Valsts prezidents pateicās pedagogiem par izturību pēdējos divos gados, kad mācību process jānodrošina īpaši izaicinošos apstākļos.

Pārrunājot iniciatīvas “Dators ikvienam bērnam” īstenošanas gaitu, Valsts prezidents norādīja, ka īpaši svarīgi, lai visas projektā iesaistītās puses strādātu saliedēti un mērķtiecīgi gatavotu nepieciešamos ilgtermiņa atbalsta mehānismus: “Projekta misija ir skaidra – bez mācībām piemērotām ierīcēm apgūt nākotnes prasmes nav iespējamas. Ir jāmazina digitālā plaisa, sasniedzot riska grupas, kurām ir visgrūtāk iegūt datorus. Tas nav tikai vienkāršs datoru iepirkums, bet tā ir ilgtermiņa sistēma, kur datori tiek iepirkti, pēc zināma laika tie tiek mainīti, tiek nodrošināta tehniskā apkope un iespējas lietotājiem iemācīties rīkoties ar datoru.”

LIVA pārstāvji izteica gandarījumu par šo iniciatīvu, norādot, ka tā sniegs nenovērtējamu atbalstu lielai daļai Latvijas ģimeņu, taču vienlaikus vērsa uzmanību, ka līdz ar datoru iegādi jādomā arī par stabila un spēcīga interneta pārklājuma nodrošināšanu visā Latvijas teritorijā. Pieeja labam internetam ir ne tikai mājsaimniecību, bet arī izglītības iestāžu problēma, norādīja LIVA.

Valsts prezidents pārrunāja ar LIVA arī savu ieceri, ka otrā svešvaloda, ko bērni apgūst skolās, ir kāda no Eiropas Savienības (ES) oficiālajām valodām. “Valodu zināšanas nozīmē arī pieeju attiecīgajai informatīvajai telpai. Tā kā mēs esam Eiropas Savienības dalībvalsts, tad mūsu cilvēkiem primāri jābūt pieejamai tieši Eiropas ideju, diskusiju un zināšanu telpai. Valoda ir ļoti cieši saistīta ar to, kā uztveram ģeopolitisko telpu, kurā atrodamies. Valsts savu nākotni veido šodien, un tā ir ilgtermiņa rīcība, kurai reizēm jābūt drosmīgai,” skaidroja Valsts prezidents.

Tāpat sarunā tika apspriesti tādi temati kā pedagogu trūkums, tai skaitā profesijas prestiža celšana un konkurētspējas veicināšana, kvalitatīvas izglītības piedāvājums jaunajiem speciālistiem, izglītības iestāžu klasifikācijas jautājumi un iekļaujošas izglītības pieeja.

Ar Valsts prezidentu tikās asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns, viceprezidente Iveta Bērziņa, Jeļena Vediščeva, Edgars Grīnis, Māra Svilāne, Aija Voitišķe, Elita Rītere un Laila Urbāne.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI