DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Eiropas Savienība pastiprina sankcijas pret Baltkrieviju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 2. decembrī ES Padome pieņēma jaunas sankcijas pret Baltkrieviju. Sankciju paplašināšana ir saistīta ar Baltkrievijas režīma īstenotajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, represijām pret pilsonisko sabiedrību, starptautisko normu neievērošanu un hibrīduzbrukumu ES ārējai robežai.

Sankcijas noteiktas pret fiziskām un juridiskām personām, kas iesaistītas nelegālās migrācijas plūsmu organizēšanā un represijās, tai skaitā, aviokompānijām “Belavia” un “Cham Wings Airlines”, tūrisma nozares uzņēmumiem, tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem un citām amatpersonām, kā arī Baltkrievijas režīmam pietuvinātiem valsts uzņēmumiem.

Sankciju paplašināšana pret Baltkrievijas režīmu notika koordinācijā ar Amerikas Savienotajām Valstīm, Apvienoto Karalisti un Kanādu. ES ar līdzīgi domājošajiem partneriem pieprasa Lukašenko režīmu nekavējoties apturēt nelegālās migrācijas plūsmu uz ES, atbrīvot gandrīz deviņus simtus politieslodzīto, pārtraukt represijas pret pilsonisko sabiedrību, īstenot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Maskavas mehānisma neatkarīgo ekspertu misijas rekomendācijas un veikt jēgpilnus pasākumus, lai risinātu EDSO Vīnes mehānisma ietvaros paustās bažas. Režīmam ir jāiesaistās EDSO atbalstītā dialogā ar demokrātiskās opozīcijas pārstāvjiem un pilsonisko sabiedrību, lai vienotos par jaunu un brīvu prezidenta vēlēšanu organizēšanu starptautisko novērotāju uzraudzībā.

Ja Baltkrievijas režīma īstenotā prettiesiskā rīcība turpināsies, Latvija atbalstīs tālāku sankciju spiediena pastiprināšanu un ES sankciju sestās kārtas īstenošanu.

ES un Latvija turpinās atbalstīt Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību cīņā par demokrātiju un cilvēktiesību ievērošanu. Latvijas līdzšinējais atbalsts ir vērsts uz tiešu palīdzības sniegšanu protestos un represijās cietušajiem, kā arī mediju un neatkarīgo žurnālistu atbalstam

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI