DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ināra Mūrniece Ukrainas ārlietu ministram: varat allaž rēķināties ar Latvijas atbalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ukraina var rēķināties ar nerimstošu Latvijas atbalstu, tostarp arī starptautiskā līmenī. Mēs stingri iestājamies par Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību. Tāpat turpināsim Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politiku, trešdien, 1.decembrī, apliecināja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, parlamentā uzņemot Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu (Dmytro Kuleba).

Saeimas priekšsēdētāja pauda satraukumu un bažas par Krievijas provokatīvajām darbībām Ukrainas pierobežā un Melnās jūras reģionā, kā arī norādīja, ka šie notikumi būtu skatāmi kontekstā ar hibrīduzbrukumu pie Latvijas, Lietuvas un Polijas robežām, ko īsteno A.Lukašenko režīms.

D.Kuleba pašreizējo situāciju raksturoja kā ārkārtīgi saspringtu, ņemot vērā gan militāro draudu un spiediena līmeni no Krievijas puses, gan centienus destabilizēt iekšpolitisko situāciju Ukrainā. Turklāt Ukrainai tagad jārēķinās ar potenciālu apdraudējumu, kas varētu nākt arī no Baltkrievijas teritorijas. Puses bija vienisprātis, ka starptautiskajai sabiedrībai jārīkojas proaktīvi un noteikti, lai atturētu Krieviju no tālākas situācijas eskalācijas un iespējama militāra iebrukuma.  

Raksturojot abu valstu attiecības, I.Mūrniece akcentēja, ka nākamgad apritēs 30 gadi kopš Latvijas un Ukrainas diplomātisko attiecību nodibināšanas. Šajā laikā izveidota aktīva sadarbība, tostarp ciešs parlamentārais dialogs. Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainas parlamentu ir lielākā Latvijas parlamentā, tajā darbojas 37 parlamentārieši.

Latvijā nākamgad notiks Trīs jūru iniciatīvas samits, un mēs uzskatām, ka Ukrainas dalība tās parlamentārās dimensijas pasākumos un biznesa forumā būtu vērtīga, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Trīs jūru iniciatīvas mērķis ir veicināt praktisku sadarbību, lai īstenotu iniciatīvas valstu prioritāros projektus transporta, enerģētikas un digitālās komunikācijas jomā.

Saeimas priekšsēdētāja pauda līdzjūtību Golodomora upuriem, kurus Ukrainā pieminēja novembra izskaņā. 1932.-1933.gadā padomju režīma mākslīgi izraisītā bada dēļ Ukrainā gāja bojā miljoniem cilvēku. Kā akcentēja I.Mūrniece, Golodomors ir viena no traģiskākajām vēstures lappusēm Ukrainas vēsturē, kā arī viens no traģiskākajiem notikumiem 20.gadsimta pasaules vēsturē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI