DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU zinātnieki izstrādā un licencē tehnoloģiju dabiskam termoiepakojumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

RTU zinātnieki izstrādā un licencē tehnoloģiju dabiskam termoiepakojumam

Lai aizvietotu dabai kaitīgo polistirolu, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltumu sistēmu institūta zinātnieki attīsta dabisku termoiepakojuma materiālu. To varētu izmantot preču pārvadāšanai – materiāls pasargā no temperatūras svārstībām un mehāniskiem bojājumiem, piemēram, triecieniem. Zinātnieku veikumu licencējuši divi Latvijas uzņēmumi.

«Polistirolu, kas ir ļoti izplatīts materiāls dažāda iepakojuma izgatavošanai, iegūst no fosiliem resursiem. Tā lielākā problēma – beidzot to lietot, tas nebeidz pastāvēt. To ir grūti pārstrādāt, nonācis dabā, tas ātri sadalās mikroplastmasā, radot lielu kaitējumu videi,» skaidro Ilze Vamža, RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (VASSI) pētniece. Ar komandu viņa attīsta siltumizolācijas materiālu no lignocelulozes biomasas un dabiskas izcelsmes saistvielas. Zinātnieki izmanto zemas kvalitātes biomasu, kam vairs nav cita pielietojuma, piemēram, mežizstrādes atlikumus, invazīvo augu Kanādas zeltslotiņu, niedres, kas paliek pāri pēc ezeru tīrīšanas, zāli, ko nevar vairs izmantot lopbarībā.

No materiāla tiek izgatavotas termoiepakojuma plāksnes, tās var ievietot kastēs preču pārvadāšanai. Laboratoriskie testi apliecina, ka plāksnes ir vieglas, izturīgas un ar zemu siltumvadītspēju, kas nozīmē, ka tās ilgi saglabā pārvadājamās preces vajadzīgajā temperatūrā. Tās ir arī pilnīgi biodegradablas. Zinātnieku ieskatā termoiepakojumam ir plašs pielietojums, īpaši farmācijas un biomedicīnas jomā, lai medikamentu un vakcīnu piegādes padarītu zaļākas.

Vairāk informācijas par nepieciešamību meklēt alternatīvu iepakojumu – https://ej.uz/VASSIKarlisValters

RTU rīkotā intelektuālā īpašuma izsolē licenci VASSI izgudrojumam un zinātībai iegādājās divi uzņēmumi – SIA «Forma» un SIA «ZARO».

«Zaļās tehnoloģijas ir neatņemama ekonomikas attīstības daļa. Uzskatām, ka šim materiālam ir liels potenciāls dažādos tirgos. Šobrīd strādājam pie tehnoloģijas tālākas attīstības, apzinām potenciālos produktu patērētājus un plānojam ražošanas uzsākšanu,» norāda «ZARO» valdes locekle Elīna Grīvāne.

«Ar šiem vērā ņemamiem rezultātiem mēs pierādām, ka tehnoloģiju komercializācija ir iespējama, zinātnieki ir gatavi darboties un uzņēmumiem ir interese par universitātēs radītām tehnoloģijām,» uzsver RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa. Centrs atbalsta RTU zinātnieku iesaisti valorizācijas aktivitātēs, nodrošina intelektuālā īpašuma pārraudzību un aizsardzību, veicina inovāciju un tehnoloģiju pārneses attīstību, nodrošinot pētījumu rezultātu īstenošanu komerciāli lietojamā veidā. 

Intelektuālais īpašums radīts darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa «Palielināt privātā sektora investīcijas P&A» 1.2.1.2. pasākuma «Atbalsts tehnoloģiju pārneses sistēmas pilnveidošanai» projektā Nr. KC-PI-2017/15 «Dabisks termoiepakojums».

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI